In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Honderden inwoners in Vaassen getest op tbc

Ruim 700 inwoners van Vaassen laten zich vandaag testen op tbc. In het dorp hebben meerdere mensen de besmettelijke infectieziekte opgelopen. De GGD doet nu onderzoek om verdere verspreiding te voorkomen.

Vorige week werd bekend dat in één wijk van Vaassen zo'n twintig mensen open tbc hebben. Omdat niet duidelijk is waar en wanneer deze mensen besmet zijn, hebben mensen uit hun directe omgeving een oproep gekregen om zich te laten testen.

Deze test wordt gedaan op de huid. Mensen krijgen een klein prikje met testvloeistof in hun arm. Donderdag kijkt een specialist of er een reactie is. Treedt er een zwelling op, dan kan het zijn dat iemand is besmet. In dat geval wordt er nog een longfoto gemaakt.

Veel vragen

Bij de GGD kwamen de afgelopen dagen ruim duizend telefoontjes binnen naar aanleiding van de tbc-uitbraak. "Mensen belden om hun verhaal kwijt te kunnen, maar ook met vragen", zegt Jan Willem Brethouwer van de GGD tegen Omroep Gelderland.

"Bijvoorbeeld mensen die familie in die wijk hebben wonen, die zich ook willen laten testen. Of een tandarts met de vraag of hij zich anders moet beschermen als hij bezig is met patiënten."

De GGD zegt dat mensen die de afgelopen tijd in Vaassen zijn geweest, zich geen zorgen hoeven te maken over een besmetting. Wie geen oproep heeft gehad hoeft zich niet te laten testen.

Hoesten

Tbc kan alleen overgedragen worden als iemand met de ziekte van dichtbij in jouw richting hoest. Maar besmetting gebeurt volgens de GGD eigenlijk alleen als je langdurig met zo iemand in een kleine ruimte bent of in gesprek bent.

Tbc (tuberculose) is een infectieziekte die jaarlijks bij ongeveer 900 mensen in Nederland wordt vastgesteld. De ziekte kent vele vormen, maar de bacterie duikt in de meeste gevallen op in de longen. Mensen die tbc in hun longen hebben, moeten vaak flink hoesten en kunnen de ziekte zo verspreiden.

Wereldwijd overlijden ongeveer een miljoen patiënten aan de ziekte, maar in Nederland komt dat vrijwel niet voor. Ongeveer 5 procent van de mensen die besmet raken, wordt ook echt ziek. Zij kunnen met medicijnen worden behandeld.

Advertentie via Ster.nl