Mikos Gouka, Simon Zwartkruis en Henk Spaan aan tafel bij het Sportforum
NOS VoetbalAangepast

'Als Koeman wil, is het onvermijdelijk dat hij bondscoach wordt'

Frank de Boer of Ronald Koeman? Nu beide trainers werkloos zijn, lijkt het aannemelijk dat één van de twee binnenkort wordt gevraagd als bondscoach van het Nederlands elftal. Maar wie is geschikter? In het Sportforum zijn de meningen verdeeld.

De Boer werd vorige maand ontslagen bij Crystal Palace. Ronald Koeman kreeg maandag de bons bij Everton. De contracten van huidig bondscoach Dick Advocaat en assistent Ruud Gullit lopen binnenkort af.

"Als Koeman wil, dan lijkt het mij onvermijdelijk. Dan wordt hij de bondscoach", zegt Mikos Gouka. De AD-journalist maakte de trainer van dichtbij mee in zijn periode bij Feyenoord.

"Toen was hij de gedoodverfde favoriet. Ik kan me herinneren dat hij persconferenties gaf en een indruk wekte zo van: nog even en ik ben bondscoach van Oranje", doelt Gouka op het jaar 2013.

Ook Simon Zwartkruis (Voetbal International) denkt dat Koeman nu een topkandidaat is. "Ik denk wel dat hij de vaardigheden heeft om Oranje te doen. En er zal veel steun voor hem komen."

'Als Koeman wil is het onvermijdelijk dat hij bondscoach wordt'

Columnist Henk Spaan is minder enthousiast over de gedachte dat Koeman Oranje naar het EK van 2020 moet loodsen, en pleit juist voor De Boer als bondscoach.

"De Boer was in 2010 een belangrijke assistent van Bert van Marwijk. Hij kan goed met de internationals opschieten, omdat het een toegankelijk figuur is. Met Koeman moet je dat nog maar afwachten", zegt Spaan.

Hij krijgt bijval van Zwartkruis, die De Boer intensief volgde als hoofdtrainer van Ajax. "Frank is een uitstekende kandidaat. In 2010 pakte hij de ruimte die hij kreeg van Van Marwijk. Hij stond daar bijna als hoofdtrainer af en toe. En je hoorde positieve geluiden uit de groep."

Hoogste ambt

De vraag is of beide trainers openstaan voor een nieuwe, zware klus in Zeist. Koeman liet onlangs nog weten geen trek te hebben in Oranje. Toch denkt Gouka dat hij wel degelijk enthousiast is.

"Honderd procent zeker dat hij dit wil doen. Zelfs een Oranje in deze staat. Hij heeft het altijd als het hoogste ambt gezien en was destijds bijzonder beledigd dat hij het niet werd."

Lieke Martens werd verkozen tot beste speelster van de wereld

Lieke Martens

Tijdens de discussie in het Sportforum over de nieuwe bondscoach van Oranje werd Lieke Martens op het FIFA-gala in Londen verkozen tot beste speelster van de wereld.

"Zeer terecht", jubelt Spaan. "Ik heb alle wedstrijden gezien. Ook Jackie Groenen vond ik een geweldige speelster."

De voetbalvrouwen spelen vanavond de eerste WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen, dat in de poulefase van het EK in eigen land nog met 1-0 werd verslagen.

Gouka vraagt zich hardop af of die duels op net zo veel belangstelling kunnen rekenen als afgelopen zomer. Spaan twijfelt daar niet aan. "De kijkcijfers van het mannenvoetbal lopen keihard achteruit. De mensen vinden die meiden sympathiek. Ze hebben een gunfactor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl