Philips: weer meer omzet, meer orders en meer winst

Gezondheidstechnologiebedrijf Philips heeft, zoals verwacht, zijn omzet in het derde kwartaal verder zien groeien. Ook de winst viel hoger uit, blijkt uit de cijfers over het derde kwartaal.

De omzet over de afgelopen maanden steeg met 4 procent tot 4,1 miljard euro. Daarmee presteerde het bedrijf nagenoeg in lijn met de verwachting van analisten.

Onder de streep resteerde een winst van 423 miljoen, zo'n 10 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Voor het hele jaar handhaaft Philips de verwachtingen.

China

Vooral in China deed Philips goede zaken, waar de verkopen stegen met 8 procent. "Er wonen 1,4 miljard mensen in China en long- en hartziekten en kanker nemen toe", zegt Philips-topman Frans van Houten tegen de NOS.

"In ziekenhuizen is er niet genoeg capaciteit en in het meerjarenplan van de Chinese overheid staat dat er meer capaciteit gebouwd moet worden en met de goedlopende economie is daar ook geld voor."

In West-Europa liep de omzet terug en in Noord-Amerika was sprake van stagnatie. In de Verenigde Staten speelt de onduidelijkheid rond de zorgwet van oud-president Obama een rol. "Klanten stellen orders uit, maar ook in onzekere tijden kun je zaken doen", zegt van Houten. "We stellen ons op als een partner van ziekenhuizen, die meedenkt en meehelpt om de prestaties te verbeteren. Dat levert contracten op."

Hartaanval voorspellen

Philips is sinds enkele jaren gespecialiseerd in elektronica voor de gezondheidszorg en specialistische medische apparatuur zoals röntgen- en echo-apparatuur en katheters voor hart- en vaatziekten en apparaten voor slaapapneu. De divisie televisies, elektronica, licht en leds heeft het concern van de hand gedaan.

Gezondheidsinformatica is een sterke groeier voor Philips. Kunstmatige intelligentie en slimme voorspellende algoritmes zorgen voor goede verbeteringen van de gezondheidszorg. "We kunnen voorspellen of een patiënt een hartaanval krijgt in de komende vier of vijf uur waardoor er tijdig een medische interventie kan plaatsvinden", zegt Van Houten.

De medische activiteiten, apparaten en informatica zijn goed voor bijna 60 procent van de omzet, de rest is voor de divisie persoonlijke verzorging. Die maakt onder meer elektrische tandenborstels en scheerapparaten. Met een derde van de omzet vormen de Verenigde Staten de belangrijkste afzetmarkt voor Philips.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl