Bezorgde buurtbewoners op de bijeenkomst in Den Dolder
NOS NieuwsAangepast

Omwonenden kliniek Den Dolder: extra politie doekje voor het bloeden

Omwonenden van de psychiatrische kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder zijn op een bijeenkomst bijgepraat over de gebeurtenissen rond de dood van Anne Faber.

Michael P., de 27-jarige man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Faber, was patiënt in de kliniek. Een buurtbewoner vertelde in Nieuwsuur dat de directeur van de kliniek hem onder vier ogen heeft verteld dat P. niet in de kliniek had horen te zitten.

Vluchtauto's

Op de bijeenkomst, de eerste van drie, kregen de omwonenden uitleg van onder anderen de burgemeester, de politie en bestuurders van de kliniek. Voor hen stonden vluchtauto's klaar voor als het uit de hand zou lopen, maar dat was niet het geval. De bijeenkomst, waarbij geen camera's aanwezig mochten zijn, verliep emotioneel, maar respectvol.

Burgemeester Koos Janssen van Zeist zegt dat de zorgen van buurtbewoners goed zijn verwoord op de bijeenkomst. Over de vluchtauto's zegt Janssen: "We waren op alles voorbereid."

Veel omwonenden willen maar één ding, zegt verslaggever Tanja Braun. "Dat de forensisch-psychiatrische afdeling gesloten wordt. Dat hier geen mensen met een psychische stoornis meer worden opgenomen in de laatste fase van hun gevangenisstraf." Hoewel de kliniek op termijn wil vertrekken uit Den Dolder, zijn hierover op de bijeenkomst geen toezeggingen gedaan.

Bezoekers van de bijeenkomst zeiden voorafgaand zich zorgen te maken om hun veiligheid. "Ik voel me geregeld bedreigd", zei een 19-jarige inwoonster van Den Dolder. "Als ik naar school ga, word ik aangesproken. Ik weet niet zo goed hoe ik moet reageren omdat ze best bedreigend kunnen overkomen."

Bij de kliniek zijn sinds de arrestatie van P. extra maatregelen genomen. Zo worden extra buurtcoaches ingezet en zijn meer beveiligingsmedewerkers ingeschakeld. De gemeente Zeist en Aventurijn willen nu per drie weken bekijken welke extra beveiligingsmaatregelen nog nodig zijn.

Vragen

Na afloop van de eerste bijeenkomst toonden buurtbewoners zich niet gerustgesteld. "Ik heb niet alle antwoorden gekregen op alle vragen die er zijn in de samenleving. En die zullen pas komen als alle onderzoeken afgerond zijn", zei een man.

Anderen vinden dat er niet voldoende maatregelen worden genomen. "We voelen ons niet veilig. Dan wordt er voor drie weken extra politie ingezet en dan gaan we na drie weken kijken of dat nog een keer drie weken kan. Dat zijn allemaal doekjes voor het bloeden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl