Steven Berghuis juicht voor Feyenoord
NOS VoetbalAangepast

Berghuis: ik wil weten waar mijn plafond ligt en daar doe ik alles voor

Hij was afgelopen zomer de duurste aankoop van Feyenoord. En dat terwijl hij er vorig seizoen ook al speelde. Steven Berghuis, vorig jaar als huurling van Watford al belangrijk bij het winnen van de landstitel, werd door de Rotterdammers voor 6,5 miljoen euro definitief vastgelegd.

Geen weggegooid geld zo blijkt. Berghuis is in bloedvorm en met zes doelpunten zelfs gedeeld topscorer van de eredivisie.

Plafond

Na zijn mislukte avontuur in Engeland, zit de carrière van de 25-jarige Berghuis duidelijk weer in de lift. "Ik wil weten waar mijn plafond ligt en daar doe ik alles voor. Ik voel me goed en ben hier helemaal op mijn plek op dit moment", zegt de vleugelaanvaller. "Ik weet gewoon wat ik in me heb en ik ben nog niet klaar hier."

"Toen ik vorig jaar bij Feyenoord kwam, had ik het echt lastig", legt Berghuis uit. "Ik kwam uit een seizoen bij Watford waarin ik nauwelijks had gespeeld. Ik wist dat ik tijd nodig had, ook om mijn zelfvertrouwen weer terug te krijgen. Dat werd in de tweede seizoenshelft gelukkig weer beter."

Steven Berghuis op het bordes van het stadhuis tijdens de huldiging op de Coolsingel

Minimaal vijftien doelpunten

Vergeleken met twee seizoenen terug, ziet de wereld van Berghuis er nu een stuk rooskleuriger uit. Hij won met Feyenoord de landstitel en nu is hij één van de smaakmakers van de eredivisie. "Ik weet niet of ik al één van de beste spelers van de eredivisie ben, maar het is wel een doelstelling van me om dat te worden", aldus Berghuis.

Hij vervolgt: "En daar past toch wel een doelpuntentotaal van minimaal vijftien doelpunten bij. Een buitenspeler van Feyenoord moet dat aantal toch makkelijk kunnen halen. Het schiet al aardig op moet ik zeggen..."

Berghuis: "Ik wil weten waar mijn plafond ligt"

Teambelang

Bij de ontwikkeling van talent naar topspeler horen niet alleen voetbaltechnische dingen, weet Berghuis inmiddels. "Ik ben veel meer gaan beseffen dat je ook prijzen kunt winnen door middel van teambelang. Zoals vorig jaar met Feyenoord, dat hebben we als hechte groep echt met zijn allen gedaan."

"Nu moet dat teamgevoel weer groeien. Er zijn weer veel nieuwe jongens bij. De meer ervaren spelers, onder wie ik zelf, moeten nu het voortouw nemen. Dan kunnen er weer mooie dingen gaan gebeuren."

Doelpunten Berghuis dit seizoen

Mindset

Waar Berghuis aan het begin van zijn carrière te boek stond als flegmatiek en elegant, daar schuwt hij tegenwoordig ook een harde tackle niet. "Het felle, soms harde spel van mij gaat eigenlijk vanzelf. Ik ben niet per se het type dat het daar van moet hebben, maar het is ook een bepaalde mindset. Als je in het begin van een wedstrijd meteen een sliding maakt, dan zit je direct in de agressiviteit van die wedstrijd. Dat leer je ook naarmate je wat ouder wordt."

Gezien zijn leeftijd heeft Berghuis zijn beste jaren nog voor zich. Ook wat betreft het Nederlands elftal, waarvoor hij tot nu toe negen interlands speelde. "Eén van de doelen is om ook een belangrijke speler in Oranje te worden. Ik denk wel dat ik dat in me heb."

Berghuis op de training bij Oranje

En Berghuis heeft nog meer doelen. "Op termijn hoop ik dat ik de dingen die ik hier nu laat zien, ook in een buitenlandse competitie kan tonen. Dat is nu totaal nog niet aan de orde. Ik ben hier helemaal op mijn plek. Maar ik heb de leeftijd om nog veel ambities te hebben en ik doe er alles voor om die waar te maken."

Vanmiddag (14.30 uur) speelt Berghuis zijn derde Klassieker. Winnen zou een primeur voor hem zijn. "Feyenoord-Ajax is natuurlijk dé wedstrijd in Nederland. In het verleden ging Feyenoord vaak energiek van start, miste veel kansen en dan ging Ajax er meestal met de winst vandoor. Zolang wij aan het publiek laten zien dat we er echt vol voor gaan, dan kunnen ze ons niet veel kwalijk nemen. Ongeacht de uitslag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl