Nyls Korstanje bij de WK kortebaan in Ontario
NOS SportAangepast

Keert Korstanje straks terug uit de VS als 'de nieuwe Phelps'?

Kom bij Nyls Korstanje niet aan met een term als supertalent. Of de nieuwe 'VDH', nog erger. Hij is Nyls, 18 jaar jong, en hij leeft zijn eigen zwemleven.

Toch is het niet vreemd dat de vergelijking met de grote Pieter al jaren aan Korstanje kleeft. Net als zijn legendarische voorganger is hij goed op het koningsnummer, de 100 meter vrij. En net als Van den Hoogenband boekte Korstanje al op jonge leeftijd een grote progressie.

Maar iedereen moet het op zijn eigen manier doen. De manier van Korstanje: een Amerikaans avontuur.

Nyls Korstanje bij de WK jeugd in juni in Netanya

De Swim Cup Amsterdam dit weekend is voor Korstanje een stap richting de EK kortebaan, dat medio december in Kopenhagen wordt gehouden. Twee jaar geleden had hij zich volgens de normen van de KNZB ook al gekwalificeerd voor dat EK. Maar toen vond de Europese bond de 16-jarige nog te jong voor deelname.

Vorig jaar was hij op het WK kortebaan wél van de partij. Samen met Ranomi Kromowidjojo, Maaike de Waard en Jesse Puts zwom hij toen naar zilver in de mixed-estafette. Een doorbraak voor Korstanje. "Dat was een mooie race, we hebben het met het team toen goed gedaan."

Nyls Korstanje (tweede van links) op het podium met Jesse Puts, Ranomi Kromowidjojo en Maaike de Waard als wereldkampioen op de 4x50 meter vrij in Windsor

Trainen deed Korstanje het afgelopen jaar voor het eerst bij de senioren. In Eindhoven deelde hij het bad met wereldtoppers als Ranomi Kromowidjojo.

Een cruciale stap in zijn ontwikkeling. "Ik leer daar echt enorm veel van. Nu ben ik echt nog het jonkie. Zo zien mijn teamgenoten mij ook wel. Maar ik kan lekker met ze trainen. Als ik Ranomi zie zwemmen, dan denk ik wel: zij heeft het echt voor elkaar, de zaakjes op orde. Zo moet ik dat ook doen."

Hij is echt nog een jonge hond

Ranomi Kromowidjojo

Kromowidjojo, die ook al vroeg te boek stond als een supertalent, kent de gevaren voor een jonge zwemmer als Korstanje. "Op jonge leeftijd al hard zwemmen kan een valkuil zijn. Als je in jouw leeftijdscategorie altijd maar de beste bent, moet je toch gemotiveerd en gretig zien te blijven om de stap te kunnen maken naar het seniorenzwemmen. Nu heeft hij dat gedaan en is hij gaan trainen in het Nationaal Trainings Centrum. Hij is echt nog een jonge hond, die veel kan leren op het gebied van planning en organisatie."

Nyls Korstanje en Ranomi Kromowidjojo

Trainen met de Kromo's van deze wereld is mooi. Maar toch kiest Korstanje voor een nieuwe impuls. Vanaf komende zomer gaat hij trainen en studeren in Amerika, bij NC State University in Raleigh, de hoofdstad van North Carolina.

Ook daar krijgt hij te maken met grote namen, zoals Arianna Vanderpool-Wallace en Cullen Jones. "Het is een echt sprintteam, daar pas ik goed bij. Ik denk dat het een hele goede kans is voor mij. En ik heb de leeftijd om te gaan."

Voor de meeste zwemmers zie ik geen toegevoegde waarde. In het geval van Korstanje juich ik het toe

Bondscoach Marcel Wouda over het Amerikaanse avontuur van Korstanje

Bondscoach Marcel Wouda weet hoe het is om te trainen in Amerika. Ook hij vertrok op jonge leeftijd naar de States, om met een karrevracht aan ervaring weer terug te keren. Toch zou Wouda een Amerikaans avontuur zeker niet voor alle zwemmers adviseren.

"Voor de meesten zie ik het niet als toegevoegde waarde. Maar in het geval van Korstanje is het anders. In zijn geval juich ik het toe. Hij is echt een teamplayer en is gefascineerd door het Amerikaanse college-systeem. Hij is ook voor een deel opgegroeid in Amerika. Dat maakt het voor hem waardevol."

Andere structuur

In Raleigh krijgt Korstanje te maken met een volledig andere zwemstructuur dan in Nederland, weet Wouda. "Dat zit 'm erin dat je in september begint en 22 weken als team toewerkt naar de finales van de NCAA. Dat is een heel dynamisch gebeuren rondom een team met veel wedstrijden. En daar reageert hij heel goed op."

  • AFP
    Michael Phelps met een van zijn 23 gouden olympische medailles
  • ANP
    Pieter van den Hoogenband met zijn gouden medaille op de 100 meter in Sydney

Wie weet komt 'de nieuwe VDH' over een aantal jaren terug uit Amerika als 'de nieuwe Phelps'? "Dat zou wel heel geniaal zijn. Maar uiteindelijk kom ik waarschijnlijk terug als Nyls Korstanje. Ik ga kijken hoe het uitpakt en er het beste van maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl