Na de 4-0 zege tegen FC Utrecht ziet het leven er nog zonnig uit voor René Hake
NOS VoetbalAangepast

En weer is de rust ver te zoeken bij FC Twente

  • Bert Schabbink

    Redacteur

  • Bert Schabbink

    Redacteur

Natuurlijk kwamen er ook vlammen zijn kant op. Maar de directeur van FC Twente, Jan van Halst, had het vuur snel geblust. Feit blijft dat ook hij verantwoordelijk is voor de huidige malaise bij de Enschedese club.

Het is een troosteloze situatie: te weinig punten, geen geld en geen trainer. De prangende vraag waarom trainer René Hake juist deze week op een zijspoor werd gezet, bleef onbeantwoord.

Van Halst zei dat hij "te weinig groei zag". En dat "Twente te veel kwaliteit heeft om in de problemen te komen". Maar is dat wel zo?

Zwaar seizoen

Iedereen was het er in de voorbereiding over eens dat FC Twente een zwaar seizoen tegemoet zou gaan. Al in de voorbereiding kwam een schrijnend gebrek aan scorend vermogen naar boven. Het verlies van te veel dragende spelers zou zijn tol gaan eisen, zo was de verwachting.

Een plek tussen plaats tien en vijftien werd daarom door de vaste volgers als reële doelstelling beschouwd. Op dit moment staat Twente vijftiende, maar met thuiswedstrijden tegen Roda JC en Excelsior op de rol is aansluiting met de middenmoot binnen handbereik. Zeker als je bedenkt dat Twente juist thuis de punten pakt.

Onbezonnen

De actie om René Hake te slachtofferen, lijkt dan ook steeds meer een onbezonnen daad. Van Halst gaf zelf toe dat er vanuit de spelersgroep geen kritiek was op het functioneren van de trainer en ook bij de fans lag Hake goed. Die zijn niet vergeten dat de Drentse oefenmeester de club door de zwaarste periode uit de clubgeschiedenis heeft geloodst.

Marino Pusic (links) neemt voorlopig het roer over van René Hake (midden) als hoofdtrainer van FC Twente

Assistent Marino Pusic moet de ploeg zaterdagavond tegen Roda JC bij de hand nemen. "Dat ik nu op die plek zit, vind ik als mens verschrikkelijk. Dit gun je niemand", sprak de doodongelukkige interim die uitstekend overweg kon met Hake.

Koude kermis

Op de dag dat Hake uit zijn functie werd gezet, stond Van Halst al bij Gertjan Verbeek op de stoep. De directeur dacht snel een opvolger in huis te halen, maar kwam van een koude kermis thuis. Verbeek wil eerst weten wat er mogelijk is en waar precies de schoen wringt binnen de club.

En zo kan het gebeuren dat de hele voetbalwereld weer hoofdschuddend richting Enschede kijkt. Waarom kon de beslissing over Hake niet over de duels van komende week worden getild? En nog belangrijker: wie rekent Van Halst af op het moment dat het echt fout gaat?

Na het bijna-faillissement was één van de doelstellingen dat de club 'weer normaal moest gaan doen'. Deze week is gebleken dat dat voor FC Twente nog steeds een te grote opgave is.

Gertjan Verbeek is de beoogde opvolger van René Hake bij FC Twente

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl