Dijsselbloem: 'PvdA heeft politiek gefaald, maar ik heb nergens spijt van'

Hoorbaar geëmotioneerd is hij, wanneer hij terugdenkt aan het moment dat hij op 15 maart de verkiezingsuitslag voor de PvdA hoorde. Politiek gezien heeft de partij gefaald, zegt Jeroen Dijsselbloem daar nu over. Maar de aftredend PvdA-minister van Financiën is niet teleurgesteld in wat het kabinet van VVD en PvdA heeft bereikt. "Inhoudelijk gezien, als ik kijk naar de economie, trek ik straks met een zeer tevreden gevoel de deur achter me dicht."

Dijsselbloem blikt vanavond terug op het kabinet-Rutte II, als laatste gast in de serie exitgesprekken van het radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Hard politiek spel

Rutte II had geen meerderheid in de Eerste Kamer. Volgens Dijsselbloem rekenden VVD en PvdA tijdens de formatie nog op steun van het CDA. Nu noemt hij dat een 'mistaxatie'. "Onze inschatting was dat zij ons gewoon zouden steunen, ook als je keek naar de verkiezingsprogramma's van CDA en D66 en wat daar aan maatregelen in stond. Het CDA heeft een stijl gekozen in de oppositie, dat mag. Maar wij dachten: er valt met het CDA te praten, want wij doen gewoon de helft van hun verkiezingsprogramma. Het werd politiek hard gespeeld."

Over maatregelen waarop de afgelopen periode veel kritiek kwam, zoals het afschaffen van de basisbeurs en de decentralisatie van de zorg, zegt de afzwaaiend minister: "Die stonden gewoon in ons verkiezingsprogramma."

Verrassende inkijkjes

Wilma Borgman en Max van Weezel voerden de afgelopen maanden gesprekken met alle ministers van het kabinet-Rutte II. Die leverden soms verrassende inkijkjes op in de manier waarop het kabinet het vijf jaar heeft volgehouden.

Het volledige gesprek met Jeroen Dijsselbloem is vanavond te horen in Met het Oog op Morgen, om 23:00 uur op NPO Radio 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl