Alleen werken aan dijkbekleding is niet voldoende
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS NieuwsAangepast

Deskundigen inventariseren: wat als de dijken in Zeeland doorbreken?

De stroomvoorziening en de telecommunicatie vallen uit, dorpen en steden komen tot 6 meter onder water te staan, spoorlijnen en vluchtwegen worden afgesloten.

Dat zijn de mogelijke gevolgen van een dijkdoorbraak in Zeeland. Ook kan de bereikbaarheid van bijvoorbeeld ziekenhuizen in gevaar komen en is de levering van schoon drinkwater niet meer vanzelfsprekend, schrijft Omroep Zeeland.

Dijksterkte

Door het Deltaplan werd er tot voor kort van uitgegaan dat Zeeland nooit meer hoefde te vrezen voor een watersnoodramp. Maar door de klimaatverandering valt er meer regen en stijgt de zeespiegel. Mede daarom wordt nu anders naar de dijken gekeken.

Werd voorheen de technische dijksterkte gecontroleerd, brengen overheden, hulpdiensten, de Hogeschool Zeeland nu in kaart wat de gevolgen zouden zijn als de dijken niet sterk genoeg zouden zijn.

Wat gebeurt er bij een dijkdoorbraak?

Twee jaar lang wordt dat onderzocht. De inventarisatie begint aan de oostkant van de provincie, bij Reimerswaal, en gaat langzaam richting kust. De Veiligheidsregio begeleidt het project.

Aan de orde komen ook vragen als 'Hoe en wanneer moeten we evacueren? Maar ook: 'Hoe voorkomen we dat de A58 wegspoelt?'

Advertentie via Ster.nl