Een zonnefarm in de vorm van een panda in Datong
Aangepast

China: van smogmonster naar groene reus

Van zero to hero, van een enorme vervuiler naar een klimaatheld. China, het land dat te boek staat als één van de grootste vervuilers, werpt zich nu nadrukkelijk op als redder van het klimaat.

Het land kampt met gigantische vervuiling: smog in de grote steden, zware metalen in de rivieren. Tegelijkertijd wordt er ook op grote schaal gewerkt aan schone energie.

China: van smogmonster naar groene reus

Op het gebied van zonnepanelen - China is als producent goed voor 66 procent van de wereldwijde zonnecellenproductie - en energieopslag in accu's en batterijen is het land wereldwijd hard op weg om koploper te worden.

Leegte

Het vervullen van die rol is hard nodig. Met het aantreden van de Amerikaanse president Donald Trump trekt dat land zich steeds meer terug van het wereldtoneel. Zo stappen de Amerikanen uit grote handelsakkoorden, maar ook bijvoorbeeld uit het klimaatverdrag van Parijs. China vult de leegte die Amerika achter laat maar al te graag op.

China is klimaatvoorloper

In 2030 wil China wereldleider zijn op het gebied van nieuwe, groene energie. De Nationale Petroleum Coöperatie - nota bene een staatsoliebedrijf - neemt daarin het voortouw. Volgens Lining Wang van het petroleumbedrijf zijn er plannen voor een Global Energy Interconnection, een wereldwijd energienetwerk, te beginnen in China.

"Natuurlijk gaat dat niet zomaar even", zegt Wang. "Maar vanuit China via de buurlanden zullen we een sterk elektriciteitsnetwerk langzaamaan verder ontwikkelen, en uiteindelijk verspreiden over de rest van de wereld."

Hindernissen

"Om het klimaat te redden zijn alle nu op China gericht", zegt Shou Li van de Chinese afdeling van Greenpeace. "Omdat Trump bij alles wegloopt, ontstaat er een groot gat. Dat biedt China kansen. Ik denk dat China de laatste maanden al veel hiaten heeft ingevuld, zo niet allemaal", zegt Li.

Maar er moet nog veel gebeuren. China zal zich aan de internationale regels moeten houden en er zullen oplossingen gezocht moeten worden voor de mensen die hun banen verliezen in de kolenmijnen. Li van Greenpeace ziet nog veel hindernissen.

"Bijvoorbeeld de handelsbelemmeringen en protectionisme waar China in het buitenland tegenaan zal lopen. Omdat men bang is dat China bijvoorbeeld met zonnepanelen tegen dumpprijzen zal komen. Daar zal China zelf iets aan moeten doen: betere communicatie zal leiden tot meer begrip, meer transparantie", zegt Wang.

Fundamentele verandering

"China zal de internationale normen moeten volgen. En er blijven veel factoren en veel onzekerheden in de toekomst die een uitdaging zullen zijn voor de ontwikkeling van nieuwe energiebronnen."

Hij denkt ook aan de mensen die hun banen zullen verliezen. "Hoe moet China daar mee omgaan? Daar moet iets op gevonden worden. Maar we moeten een oplossing vinden. Want uiteindelijk gaat het niet over een kleine overgang die nodig is bij het oplossen van het klimaatprobleem, het is echt een fundamentele verandering die we nodig hebben. Daarvoor moet iedereen aan boord komen."

Bekijk hier de eerdere reportages in onze speciale serie over China.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl