Een Aziatische bosmug (Aedes japonicus)
NOS Nieuws

'Duizenden Aziatische bosmuggen in Lelystad'

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de afgelopen twee jaar ruim 13.000 Aziatische bosmuggen gevonden in Lelystad, maar doet te weinig aan de bestrijding ervan. Dat zegt het platform Stop Invasieve Exoten op basis van documenten die het via de Wet Openbaarheid van Bestuur heeft ontvangen.

De openbaar gemaakte gegevens gaan over 2015 en 2016. In 2015 werden ruim 9000 bosmuggen in allerlei soorten en maten gevonden door de NVWA. In 2016 daalde het aantal wel, maar werden er alsnog ruim 4000 geteld.

Tot nu toe houdt de NVWA alleen volkstuincomplexen in Lelystad in de gaten, maar wordt verder geen actie ondernomen. "Zo gaat de NVWA de bosmug niet onder controle krijgen, want dit is slechts een fractie van wat er in Lelystad aanwezig is", weet Reinhold.

De voedsel- en warenautoriteit zegt op zijn beurt dat de gegevens van het platform niets nieuws bevatten. "We weten al sinds 2012 dat er een populatie bosmuggen is in Lelystad", zegt een woordvoerder. "En die wordt bestreden door de NVWA, met als doel de populatie zo klein mogelijk te houden." Maar, zegt Reinhold, dat is niet genoeg. "Er worden nog steeds forse aantallen aangetroffen. De NVWA moet daarom het zoek- en bestrijdingsgebied uitbreiden."

De NVWA zegt dat het uitroeien van de bosmuggen in Lelystad niet realistisch is. "We doen er wel alles aan om de populatie zo klein mogelijk te maken. Volkstuintjes zijn hele goede plekken voor exotische muggen, omdat er veel plekken zijn met stilstaand water."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl