Beëdiging ambassadeurs in 2016, tweede van links Eric Strating
NOS Nieuws

Nederland heeft weer een ambassadeur in Libië

Nederland heeft weer een ambassadeur in Libië. Eric Strating is in de hoofdstad Tripoli aangekomen om een kantoor op te zetten. Hij en enkele medewerkers zullen daar om de beurt aanwezig zijn, meldt demissionair minister Koenders van Buitenlandse Zaken.

De ambassade ging dicht in juli 2014, omdat de situatie in Tripoli te gevaarlijk werd. Sindsdien is er een ambassade voor Libië gevestigd in Tunis. Die blijft open, naast het nieuwe ambassadekantoor in Tripoli.

Koenders zegt in een verklaring dat Nederland zich inspant voor stabiliteit in Libië, waar nog steeds terroristische groepen actief zijn en van waaruit de meeste migranten de oversteek naar Europa maken. De opening van het ambassadekantoor in Tripoli geeft volgens hem een betere mogelijkheid om de diplomatieke contacten met Libië aan te halen, stabilisatieprojecten te steunen en migratieontwikkelingen te volgen.

Burgeroorlog

Verder meldt Koenders dat Nederland via de VN ook 1,5 miljoen euro bijdraagt aan het zogeheten Tripoli Security Plan, een project dat moet zorgen voor meer veiligheid in Tripoli.

Libië is al sinds 2011 verwikkeld in een burgeroorlog. De macht is verdeeld tussen rivaliserende regeringen en milities. Er zijn wel vredesonderhandelingen tussen sommige partijen, maar er is geen enkel uitzicht op een oplossing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl