Onur Kaya scoort in het shirt van Vitesse (2010)
NOS VoetbalAangepast

Zulte Waregem: een prijswinnaar van pas 16 jaar oud

In het knusse Regenboogstadion in Waregem (capaciteit 12.500 toeschouwers) wacht donderdagavond het Europa League-duel tussen de bekerwinnaars van België en Nederland.

Waar het voor Vitesse vorig seizoen de eerste prijs was in de 125-jarige clubgeschiedenis, wist SV Zulte Waregem de beker al voor de tweede keer te winnen in de pas zestienjarige historie.

Anno 2001

We gaan terug naar 2001, het geboortejaar van de Belgische eersteklasser. Het in geldnood verkerende KSV Waregem fuseert met Zultse VV tot SV Zulte-Waregem. Daarna gaat het snel. Binnen vier jaar stoomt de club van de derde klasse door naar de hoogste afdeling. Bij die promotie in 2005 verandert de clubnaam ook lichtelijk: het streepje tussen Zulte en Waregem verdwijnt.

Davy De Fauw in het shirt van Roda JC in 2010

"Het is een club die de laatste jaren enorm is gegroeid", zegt aanvoerder Davy De Fauw, oud-speler van Sparta Rotterdam en Roda JC. "Zulte Waregem heeft grote stappen gemaakt. In het tweede jaar dat ik hier zat, hebben we meegedaan om de landstitel."

De Fauw, die sinds 2011 de kleuren van Zulte Waregem verdedigt, is basisspeler in het team van trainer Francky Dury. Een andere oude bekende, Timothy Derijck, staat naast hem in de verdediging. Derijck speelde in Nederland voor onder meer Feyenoord, PSV en ADO Den Haag.

Maar de gasten uit Arnhem zullen vooral een middenvelder warm begroeten. Onur Kaya stond van 2002 tot 2010 bij Vitesse onder contract en is nu een belangrijke speler bij de aankomende tegenstander. Kaya weet nog goed hoe hij vijftien jaar geleden in de jeugdopleiding van Vitesse terechtkwam.

"Ik was 15 en speelde bij Anderlecht. Ik werd tijdens een selectiewedstrijd van het Belgische elftal opgepikt door scouts van Vitesse", vertelt Kaya, die in België als assistkoning door het leven gaat.

Ik ga niet meer op stap, ik slaap op tijd, geen alcohol meer.

Onur Kaya

"Het was ver van huis. Ik kende de mensen niet en moest er in mijn eentje heen. Het was gelukkig maar twee uur rijden. Ik raakte gewend in Arnhem en ik wilde op een gegeven moment zelfs niet meer terug naar Brussel", vertelt Kaya, die uiteindelijk 76 duels voor Vitesse speelde.

Zijn carrière kende ups en downs. En daar heeft hij veel van geleerd. "Ik ben fysiek wat meer op orde. Ik werk meer aan mijn lichaam. Ik ga niet meer op stap, ik slaap op tijd, geen alcohol meer. Ik wil niet meer die fouten maken. Ik heb wel heel veel te danken aan Vitesse. Zij hebben mij de kans gegeven om het eerste elftal te halen."

Stand in groep K

ClubDuels-PuntenDoelsaldo
1. OGC Nice2-68-1
2. SS Lazio2-65-2
3. Vitesse2-02-6
4. Zulte Waregem2-01-7

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl