NOS NieuwsAangepast

Pensioenfondsen staan er iets beter voor

De financiële positie van de grote pensioenfondsen is in het derde kwartaal licht verbeterd. De Nederlandse fondsen hebben meer rendement uit hun beleggingen gehaald. Daardoor is de kans kleiner geworden dat er binnenkort verder moet worden gekort op de pensioenen.

Verhoging van de pensioenen is ondanks de betere positie voorlopig nog niet aan de orde. De meeste pensioenfondsen zien kleine verbeteringen van hooguit enkele procenten, wat onvoldoende is om de pensioenen te laten groeien.

Eric Uijen van metaalfonds PME vindt dat er "mooie stappen" zijn gemaakt, maar zegt dat het fonds nog niet uit de herstelfase is. De dekkingsgraad van PME steeg van 100 procent naar 101,6 procent, waarmee het fonds nu iets meer vermogen achter de hand heeft dan het de komende decennia aan verplichtingen heeft.

Meegroeien

Zorgfonds PFZW had eind september een dekkingsgraad van 100,1 procent. "Dat is slechts een dagkoers en het is helaas nog niet genoeg om de pensioenen te laten meegroeien met de stijgende prijzen", zei directeur Borgdorff van het fonds vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. Ambtenarenfonds ABP haalde 103 procent en techniekfonds PMT komt op 102 procent.

Het bouwfonds bpfBOUW staat er al langer beter voor en heeft nu een dekkingsgraad van zo'n 117 procent. "Het perspectief om in de nabije toekomst weer gedeeltelijk te kunnen indexeren, is dichtbij", meldt het fonds.

De pensioensector heeft over het algemeen positief gereageerd op het regeerakkoord van het nieuwe kabinet. Daarin staat onder meer dat de sociale partners in de Sociaal-Economische Raad extra tijd krijgen om met een plan voor een grootscheepse hervorming van het pensioenstelsel te komen.

Of de positie van de fondsen verder verbetert, hangt af van de ontwikkeling van de wereldeconomie. Vooral is van belang wat de rente zal doen. De opkrabbelende rente is nu positief voor de fondsen, maar naar verwachting blijft het renteniveau nog lange tijd erg laag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl