La David Johnson

Weer kritiek op Trump, maar nu gaat het de 'gewone' ophef voorbij

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

"Hij wist waar hij aan begon toen hij zich inschreef bij het leger", zou president Trump hebben gezegd tegen de weduwe van de gesneuvelde militair La David Johnson. De kwestie is uitgegroeid tot een politieke discussie - en die raakt het hart van de Amerikaanse maatschappij.

Johnson en drie andere militairen werden twee weken geleden gedood in een hinderlaag van jihadisten in Niger. Het was de eerste keer dat er zoveel Amerikaanse militairen bij een aanval omkwamen sinds Trump in januari aantrad. Trump hield zich twaalf dagen stil en prees de militairen niet.

De actie zelf is niet eens heel raar, maar dat hij erover liegt wel.

Wouter Zwart

Ook nam hij geen contact op met de families van de overleden soldaten. Dat kwam hem op kritiek te staan. Trump claimde met alle families van overleden soldaten contact te hebben gehad. "Een leugen", zegt correspondent Wouter Zwart. "Het is niet eens raar dat hij geen contact met de families opnam, daar wachtten zijn voorgangers ook weleens langer mee. Maar het is bizar dat hij erover liegt."

Amerikaanse media hebben inmiddels vijf families van omgekomen militairen gevonden die zeggen nooit een brief of telefoontje van de president te hebben ontvangen. Om zijn reputatie te redden, zei Trump vervolgens dat zijn voorgangers nooit contact opnamen met families van overleden soldaten.

Maar ook dat klopt niet, zegt Zwart. "Veel families openden daarna de tegenaanval. Die zeggen dat ze juist onder de indruk zijn van het medeleven van Bush en Obama. Door Obama erbij te betrekken, heeft Trump er een politieke discussie van gemaakt."

De situatie kreeg de afgelopen week al veel aandacht in Amerika, maar nu heeft Trump er dus opnieuw de aandacht op gevestigd. Gisteren belde hij de vrouw van Johnson op vanuit zijn auto. Hij zou gezegd hebben dat haar man "wist waarvoor hij getekend had toen hij zich bij het leger inschreef, maar dat het toch wel pijn moest doen".

De telefoon van Johnsons weduwe stond op de speaker en het Democratische congreslid Federica Wilson, die bij de vrouw in de auto zat, hoorde het gesprek ook. Die besloot het niet stil te houden en deelde haar verhaal.

En dat noemt Trump weer een leugen. "Grote onzin", schreef hij op Twitter. "En daar heb ik bewijs voor."

De kwestie maakt de tongen los in de Verenigde Staten. "Het is een gevoelige zaak, omdat het dienen van militairen in het dna van de Amerikanen zit", zegt Zwart. "Bijna iedereen heeft wel een familielid of kent iemand die heeft gediend of momenteel dient. Er is ontzettend veel respect voor militairen. Als je aan de Amerikaanse militairen komt, ben je niet goed bezig."

Incident in campagne

Als het verhaal van Johnsons weduwe en Wilson klopt, is het de tweede keer dat Trump in de problemen komt door een gesprek met een zogenoemde gold star family. In de campagne, vorig jaar, kreeg hij kritiek op zijn opmerkingen over de familie Khan. De moslimmilitair Humayun Khan sneuvelde in 2004 in Irak. Zijn vader deelde op de Democratische Conventie in juli het verhaal van zijn zoon en sneerde richting Trump dat die nooit offers heeft moeten brengen. Trump beledigde daarop Khans moeder, door te zeggen dat ze misschien "niets mocht zeggen" omdat ze een hoofddoek droeg.

"Dit raakt de Amerikaanse maatschappij nu voor de tweede keer", aldus Zwart. "Trump heeft het gevoelig gemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl