In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS Nieuws

Boeren naar de rechter om afschaffen mestregeling

Boerenorganisaties stappen naar de rechter om de afschaffing van een mestregeling aan te vechten. Vandaag werd bekend dat deze POR-regeling definitief vervalt aan het eind van dit jaar. Dat gaat de pluimvee- en varkenshouderij miljoenen kosten, denken de LTO-NOP, de Producenten Organisatie Varkenshouderij en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders.

De POR-regeling is een ontheffing voor boeren die mest op een duurzame manier verwerken. Boeren mogen dan meer dieren houden na een bedrijfsuitbreiding, zonder dat daar dierenrechten over betaald moeten worden. Met het vervallen van de regeling moeten de boeren een deel van hun dieren wegdoen of meer dierenrechten gaan kopen.

In februari kondigde staatssecretaris Van Dam al aan dat de regeling zou verdwijnen. Daarover zou later dit jaar een definitief besluit genomen worden. Dat is nu dus gebeurd.

Investeren

Hugo Bens van LTO-NOP is verbijsterd over het besluit. "Deze veehouders hebben eerst geïnvesteerd in duurzame stallen en nu moeten ze opnieuw gaan investeren", zegt Bens tegen Omroep Flevoland.

De boerenorganisaties willen via de rechter afdwingen dat de regeling blijft bestaan. Wanneer de zaak zal dienen is nog niet bekend.

Advertentie via Ster.nl