Een simkaart

Met deze simkaart kun je altijd bellen, ook als het netwerk platligt

Als je tijdens de jaarwisseling je familie wil bellen of op Koningsdag je vrienden kwijt bent ken je het probleem: overbelaste telefoonnetwerken. Voor jou is het vervelend, maar voor hulpdiensten als de politie en inlichtingendiensten gevaarlijk.

In België ervoeren ze dit bij de aanslagen in Brussel in 2016. Het hele telefoonverkeer lag plat, en ook het radionetwerk van de hulpdiensten raakte overbelast.

De minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon, kwam vandaag met een oplossing: 6000 medewerkers van de Belgische veiligheids- en hulpdiensten krijgen een speciale 'blauwe' simkaart. Hiermee krijgen zij voorrang op het normale belverkeer.

"We merkten bij de aanslagen op Zaventem dat communicatie met de gsm onmogelijk was", zegt een woordvoerder van de Belgische federale politie. "Maar ook bij kleinschalige rampen raakt het telefoonnetwerk overbelast, als aanwezigen proberen te bellen."

De hulpdiensten gebruiken het radionetwerk Astrid, de Belgische tegenhanger van het Nederlandse C2000. Dit is een apart netwerk met eigen zendmasten, waarop diensten met portofoons kunnen communiceren. "Maar op een bepaald moment moet je mensen bellen die niet op het radionetwerk zitten, politici bijvoorbeeld."

De simkaarten worden verspreid onder de hulpdiensten, maar ook onder luchthavens, gemeenten en overheidsmedewerkers. Ze zijn nu nog in de testfase: volgens de woordvoerder is nog niet bekend wanneer de kaarten in gebruik gaan.

Hoe zit het in Nederland?

In Nederland communiceren de hulpdiensten met elkaar via het hierboven genoemde C2000-systeem. Dit is het afgelopen jaar vernieuwd, zodat het meer oproepen tegelijk aankan. Daan van de Staaij van het Ministerie van Veiligheid en Justitie gaat er niet van uit dat in Nederland een soortgelijke simkaart wordt gebruikt.

"Ook bij grootschalige incidenten gaat de communicatie tussen hulpdiensten via C2000. Om te voorkomen dat de communicatie overbelast raakt, zijn er werkafspraken gemaakt over wie op welk moment voorrang heeft. Bij de hulp- en overheidsdiensten zijn gespreksgroepen aangewezen die met voorrang kunnen communiceren."

Telefoontjes naar alarmnummer 112 krijgen wél altijd voorrang. Hiervoor heb je namelijk geen verbinding nodig met een bepaald netwerk, maar kun je van elk netwerk gebruik maken.

Schade en schande

Volgens België-correspondent Sander van Hoorn is er al veel belangstelling vanuit het buitenland voor het systeem. "België is door schade en schande wijs geworden: zij hebben bij de aanslagen ervaren hoe het netwerk overbelast raakt. In Nederland is dat nog niet aan de orde geweest."

Deel artikel: