Gord Downie tijdens een optreden dit jaar in Canada
NOS NieuwsAangepast

Zanger Gord Downie (The Tragically Hip) overleden

De Canadese rockmuzikant Gord Downie is op 53-jarige leeftijd overleden. Hij was de zanger van The Tragically Hip (vaak afgekort als The Hip), een van de succesvolste Canadese bands van de afgelopen decennia.

Downie maakte vorig jaar bekend dat hij aan een agressieve vorm van hersenkanker leed. Die is hem nu fataal geworden. "Gord wist dat deze dag zou komen", zeggen zijn bandgenoten in een verklaring. Zijn resterende, kostbare tijd gebruikte hij om met hen muziek te maken en mooie herinneringen op te halen, schrijven ze.

Tot de bekendste nummers van The Tragically Hip horen New Orleans is sinking en Ahead by a century.

The Tragically Hip verkocht de afgelopen ruim dertig jaar meer dan acht miljoen albums. Gord was het gezicht en de stem van de band, waarmee hij vooral in de jaren 90 populair was in de alternatieve muziekwereld. De Canadezen stonden in 1991 en 1995 op Pinkpop en deden Nederland ook daarna geregeld aan voor optredens.

Ondanks de ziekte van Gord plande de band nog optredens in Canada. Het laatste concert was in augustus 2016 in Kingston, waar veel aandacht voor was. Onder anderen premier Trudeau, een groot fan van de band, was erbij.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Premier Trudeau heeft verslagen gereageerd op de dood van de zanger van 'The Hip'. Canada is slechter af zonder Downie, zei hij in tranen tegen journalisten. "We wisten allemaal dat het eraan kwam, maar we hoopten van niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl