NOS NieuwsAangepast

Slachtoffer loverboy: ik moest seks hebben met zijn vrienden

Aan het begin was hij heel lief, maar later ging hij dingen aan mij vragen die ik eigenlijk niet wilde doen.

Slachtoffer loverboy

Ze was 12 toen ze de jongen ontmoette die haar vriend én pooier zou worden. Tot haar 18de was ze in handen van deze loverboy. Nu is ze 19 en vertelt ze, anoniem, haar verhaal om andere meisjes te waarschuwen.

Haar loverboy was "gewoon een Hollandse jongen", vertelt ze in een documentaire die is gemaakt door haar en andere slachtoffers. De voorlichtingsfilm wordt de komende tijd op scholen vertoond. "Hij was eigenlijk heel normaal."

'Hij bedreigde mijn zusje en sloeg me als ik niet deed wat hij vroeg'

Naar schatting worden jaarlijks rond de 1320 meisjes seksueel uitgebuit, meldt de Nationaal Rapporteur Mensenhandel vandaag in een rapport over mensenhandel. Het is bijna een kwart van het totaal aantal gevallen van mensenhandel in Nederland.

Rapporteur Corinne Dettmeijer maakt zich vooral zorgen dat maar een op de tien in beeld is bij hulpinstanties. "Dat betekent dat 90 procent van de meisjes niet de hulp krijgt die ze nodig hebben."

Luisterend oor

Het anonieme slachtoffer zocht juist hulp bij haar loverboy. Ze kon met hem praten over de situatie thuis, waar vaak ruzie was. "Hij was mijn luisterend oor. Door dat praten ben ik hem gaan vertrouwen", zegt ze tegen de NOS.

De jongen vertelde dat hij schulden had bij een vriend en dat die het geld wel wilde kwijtschelden als zij seks met hem had. "Ik dacht eerst: 'doe normaal'. Maar die vriend sloeg hem in elkaar. Ik gaf om mijn vriendje en omdat het maar één keer zou zijn, wilde ik dat wel voor hem doen."

Daarmee begon het misbruik. "De drempel was veel lager geworden. Hij zei: 'je hebt het al een keer gedaan, dan kan het ook nog wel een keer'." Ze moest seks hebben met zijn vrienden en later met mannen die hij helemaal niet kende.

Ze wist vanaf het begin dat er iets niet pluis was, maar kon lange tijd niets doen. "Hij sloeg me en bedreigde me." Zo had hij een foto gemaakt van haar zus, die hij wat zou aandoen als ze bij hem wegging.

Minder meldingen

Corinne Dettmeijer zegt dat het aantal meldingen van mensenhandel steeds verder terugloopt. Dat ligt volgens Dettmeijer deels aan de politie, waar te weinig aandacht is voor mensenhandel. Maar de slachtoffers doen ook geen aangifte.

Dettmeijer: "Meisjes zullen zich niet vaak zelf melden, omdat ze heel bang zijn of geïndoctrineerd. Misschien denken ze wel dat ze verliefd zijn op zo'n jongen."

Hulp

Pas toen het anonieme slachtoffer 18 werd, besloot ze actie te ondernemen. "Hij wilde me meenemen naar het buitenland. Als ik toen niet zou stoppen, dan was het nooit gestopt." Ze meldde zich bij een opvanghuis, waar ze werd geholpen.

Nu gaat het redelijk goed met haar. "Ik ben nog niet waar ik zijn wil, maar het gaat stukken beter."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl