Schade in aardbevingsgebied Groningen
NOS Nieuws

NAM blijft verder buiten schadeafhandeling Groningen

In Groningen zijn de provincie en twaalf gemeenten het eens geworden met actiegroepen over een nieuwe manier van afhandeling van aardbevingsschade. Bij de uitwerking van het akkoord speelt het nieuwe kabinet een belangrijke rol.

In de Troonrede was al een nieuw schadeprotocol voor Groningen aangekondigd. Het uitgangspunt bij de nieuwe werkwijze is dat de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) niet meer betrokken is bij de afhandeling van schade.

In het regeerakkoord van het vierpartijenkabinet staat dat burgers geen last meer zullen hebben van de strijd tussen publieke en private partijen. In de praktijk zullen de inwoners niets meer met de NAM te maken hebben. Er komt een publiek fonds dat de schadeafhandeling regelt. De Staat en de NAM zijn verantwoordelijk voor de financiële middelen van het fonds.

Instituut Mijnbouwschade

De actiegroepen Groninger Gasberaad en Groninger Bodem Beweging zijn tevreden over de nieuwe regeling.

Het publieke fonds dat wordt opgericht is het Instituut Mijnbouwschade (IM). Als er aardbevingsschade is, kan dat bij die instantie gemeld worden. Het IM stelt het schadebedrag vast. Als een burger er niet samen met het IM uitkomt, wordt een zogeheten zaakbegeleider ingeschakeld, die een beroep kan doen op een jurist. Mensen kunnen ook contra-experts inschakelen, waarna het IM opnieuw een uitspraak doet. Hoger beroep is in laatste instantie mogelijk bij de Raad van State.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl