Bij de invallen in Noordrijn-Westfalen zijn ook motoren in beslag genomen
NOS NieuwsAangepast

700 Duitse agenten en commando's vallen panden Hells Angels binnen

In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft de politie invallen gedaan in ruim vijftig panden en woningen van leden van de motorclub Hells Angels. De actie volgt op de bekendmaking vanochtend dat een regionale afdeling van de Hells Angels, die actief is rond Düsseldorf, door het ministerie van Binnenlandse Zaken is verboden.

Bij de huiszoekingen zijn negen motoren, elf gokkasten, dertien messen, een geweer en een revolver, een kleine hoeveelheid drugs en 60.000 euro in cash in beslag genomen, meldt de deelstaatoverheid. "Het laat zien dat de leden crimineel zijn. Het gaat om geweld, om drugs, om wapens, om gedwongen prostitutie. Het is geen broederschap van motorliefhebbers", zegt deelstaatminister Herbert Reul van Binnenlandse Zaken.

Volgens de advovcaat van de Hells Angels valt de inbeslagname van privé-eigendommen als motoren, horloges en cash niet onder de verordening van het OM in Düsseldorf. "We beraden ons ook op stappen tegen het verenigingsverbod", zei de raadsman tegen het ANP.

Chapter

Het verbod geldt voor het chapter Angels Concrete City. Ook een ondersteunende organisatie die Clan 81 wordt genoemd, is voortaan verboden. Vorig jaar kwam het in Noordrijn-Westfalen, dat grenst aan Nederland, tot vechtpartijen tussen de politie en een van de motorclubs.

In zestien steden zijn woningen en bedrijfspanden doorzocht. Daarbij waren 700 politiemensen betrokken. Ook werden speciale commando's ingezet in verband met de mogelijke aanwezigheid van explosieven.

Het is niet bekend of er bendeleden zijn opgepakt. Op foto's is te zien dat er motoren in beslag zijn genomen. Ook is te zien dat de politie een jas heeft meegenomen met Hells Angels Holland achterop.

De linkerjas is in beslag genomen en heeft Hells Angels Holland op de achterkant

Hard optreden

De overheid en de politie zeggen dat ze met de actie duidelijk willen maken dat er hard wordt opgetreden tegen criminele bendes.

"Wij dulden crimineel gedrag niet en willen het volk beschermen tegen het machtsvertoon van criminele motorbendes", staat in een politieverklaring.

De politie in Noordrijn-Westfalen strijdt al jaren tegen motorbendes. De Hells Angels, de Bandidos en andere clubs hebben er samen zo'n 1200 leden en ze verdienen hun geld veelal in de misdaad.

Nederland

In 2015 werd de oorspronkelijk Nederlandse motorclub Satudarah nog verboden in heel Duitsland. Toen waren er ook doorzoekingen, zegt correspondent Jeroen Wollaars.

In Duitsland worden er geregeld motorclubs opgedoekt. Dat is daar makkelijker te regelen dan in Nederland. Wollaars: "Als het ministerie vermoedt dat er sprake is van een criminele organisatie dan kunnen ze dat doen. En dat gebeurt regelmatig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl