NOS NieuwsAangepast

Rechter houdt inreisverbod VS opnieuw tegen

Een federale rechter op Hawaï heeft een stokje gestoken voor een nieuwe versie van het inreisverbod van de regering-Trump, die morgen moest ingaan. Dat gebeurde na een verzoek van de regering van de eilandenstaat. De uitspraak is rechtsgeldig in alle staten.

Het is de derde keer dat rechters het inreisverbod van Trump tegenhouden. De beperkingen moesten morgen ingaan voor inwoners van Iran, Libië, Noord-Korea, Somalië, Syrië, Tsjaad en Jemen. Ook sommige Venezolaanse functionarissen waren wat de regering betreft niet meer welkom.

Onder druk van rechterlijke vonnissen had de regering-Trump het inreisverbod al genuanceerd; alleen vanuit Noord-Korea mocht niemand de VS nog in; van andere landen mochten bijvoorbeeld grootouders en broers en zussen van Amerikaanse staatsburgers het land wel in.

Niet bevoegd

Hawaï vond die verruiming niet groot genoeg en betoogde voor de rechtbank dat Trump niet de bevoegdheid heeft om inwoners van zes van de acht landen tegen te houden. De staat verzette zich niet tegen het inreisverbod voor Noord-Koreanen en Venezolaanse functionarissen.

De rechter ging mee met de bezwaren van Hawaï. "Deze wet heeft precies dezelfde fouten als zijn voorganger", meldde rechter Derrick Watson. "Er is onvoldoende bewijs dat de komst van inwoners van deze landen schadelijk is voor de VS."

Protest tegen het inreisverbod in New York

De Amerikaanse regering heeft boos gereageerd op de nieuwe blokkade. Het Witte Huis spreekt van een "gevaarlijk onjuiste" uitspraak en verwacht dat het inreisverbod het uiteindelijk toch haalt, als het voor een andere rechter komt.

Het ministerie van Justitie noemt de uitspraak "onjuist" en zegt snel in beroep te gaan tegen het besluit.

Eerdere zaak

Het is niet de eerste keer dat Hawaï met succes ingaat tegen het inreisverbod van de regering-Trump. In juli verwees een federale rechter van de eilandengroep een eerdere versie van het inreisverbod naar de prullenbak.

President Trump probeert al sinds zijn aantreden mensen uit veelal islamitische landen buiten de deur te houden. Hij zegt daarmee terroristen te willen weren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl