Tijger Sayida op weg van het Syrische Aleppo naar het Friese Nijeberkoop
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 17/10: Geprinte fietsbrug geopend en vrouwen vaker ziek thuis

Goedemorgen!

Het wordt vandaag minder warm dan gisteren: in het noorden wordt het maximaal 17 en in het zuiden 22 graden. Er zijn wolkenvelden, maar er is ook regelmatig zon. Vanaf donderdag breekt er weer een periode met regenachtig weer aan.

Moet je de deur uit? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat brengt vandaag?

- In het Brabantse Gemert wordt de eerste 3D-geprinte fietsbrug ter wereld in gebruik genomen. Hij is acht meter lang en gemaakt van stukjes uitgeprint beton. De Technische Universiteit Eindhoven wil op termijn ook grotere bruggen, viaducten en huizen op dezelfde manier produceren.

- Feyenoord neemt het in de Champions League thuis op tegen Sjachtar Donetsk. Als de Rotterdammers nog enigszins kans willen maken op een vervolg in Europa, is winnen van de kampioen van Oekraïne noodzakelijk. Feyenoord staat na twee duels in de groepsfase nog op 0 punten. De wedstrijd begint om 20.45 uur en is te volgen via het liveblog van NOS.nl.

- De Griekse premier Tsipras gaat in Washington D.C. op bezoek bij president Trump. Ze gaan het hebben over militaire samenwerking en duurzaamheid.

- En in Nijeberkoop zijn twee Syrische tijgers voor het eerst te zien. Ze zijn gered uit de dierentuin van het zwaar gebombardeerde Aleppo. De tijgers worden in Friesland onder meer behandeld voor hun trauma's.

Wat heb je gemist?

Vrouwen zitten vaker thuis door ziekte dan mannen. Dat geldt voor alle leeftijdsgroepen, maar onder werknemers van 25 tot 35 jaar is het verschil het grootst, meldt het CBS. Vrouwen zitten van de honderd werkdagen gemiddeld 4,3 dagen ziek thuis en mannen 2,2 dagen.

Ander nieuws uit de nacht

Twee mensen onwel bij verpakkingsmaterialenbedrijf Franeker: er kwam giftig gas vrij toen buizen en machines met een bepaald zuur werden schoongemaakt.

Brandweer krijgt steeds meer grip op natuurbranden Californië: van de 100.000 geëvacueerde bewoners kunnen er inmiddels weer tienduizenden terug naar huis.

VS doodt tientallen IS-strijders in Jemenitische trainingskampen: volgens een functionaris gaat het om drone-aanvallen.

En dan nog even dit

Rolling Stones-voorman Mick Jagger is blijkbaar fan van volkszanger Frans Bauer. Jagger plaatste gisteravond een filmpje op Instagram waarop hij Frans Bauers Heb Je Even Voor Mij zong. Daarbij schrijft hij: "Voor nu tot ziens Holland".

Ook tijdens zijn concert afgelopen zondag haalde hij het nummer al aan, door aan het publiek te vragen: "Heb je even voor mij?"

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl