NOS NieuwsAangepast

Ontuchtige militair vrijuit omdat slachtoffer wakker was

Een Nederlandse militair die vorig jaar in Duitsland met een vrouw in haar slaapkamer ontucht pleegde, gaat vrijuit. De militaire rechtbank in Arnhem had hem wel willen straffen, maar sprak hem vrij omdat de tenlastelegging niet klopte.

De officier van justitie had de man alleen aangeklaagd voor ontucht terwijl zijn slachtoffer sliep "of op een andere manier niet in staat was om haar wil te bepalen en kenbaar te maken". De gebeurtenissen speelden zich in september vorig jaar af in de plaats Baumholder, in de deelstaat Rijnland-Palts.

De rechtbank acht niet bewezen dat de vrouw sliep of een verminderd bewustzijn had. Ze was wakker geworden toen de militair van 30, die haar slaapkamer in was geslopen, bovenop haar zat en haar betastte. Ze riep 'Wat doe je?' en bood weerstand, concludeert de rechtbank.

Strafwaardig

De rechters noemden de handelwijze van de militair "onacceptabel en strafwaardig", maar ze zagen in de tenlastelegging geen grond voor een veroordeling.

De militair erkent dat hij in de slaapkamer is geweest. Hij zegt dat hij haar heeft gevraagd of ze het erg vond dat hij er was en dat ze daarop ontkennend antwoordde. Hij zou op de rand van het bed zijn gaan zitten en haar "in een gemoedelijke sfeer" hebben betast en in haar nek gezoend.

De officier had 120 uur werkstraf geëist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl