Grote vreugde bij de SPD (rechts partijleider Martin Schulz)
NOS Nieuws

Opsteker voor Schulz: sociaal-democraten winnen verkiezingen Nedersaksen

De verkiezingen van vandaag in de Duitse deelstaat Nedersaksen zijn gewonnen door de sociaal-democratische SPD. Voor het eerst sinds 1998 is de partij van Martin Schulz weer de grootste in de noordwestelijke Duitse deelstaat, met Hannover als hoofdstad.

De regerende coalitie van SPD en de Groenen verliest wel zijn meerderheid, doordat de Groenen volgens de exitpolls terugvallen van 13,7 naar iets meer dan 8 procent van de stemmen.

De SPD groeit in Nedersaksen van 32,6 naar ruim 37 procent. De CDU van bondskanselier Angela Merkel zakte van 36 procent naar 34,9 procent. De rechts-populistische AfD deed voor het eerst meer in Nedersaksen en haalde met 5,5 procent net de kiesdrempel.

Rugwind

De uitkomst van de verkiezingen is vooral voor SPD-leider Schulz een opsteker. Door de winst heeft hij zijn positie als leider verstevigd. Drie weken geleden leed hij flink verlies bij de landelijke verkiezingen. "Ik reken erop dat de Nedersaksische SPD onze partij landelijk rugwind geeft", zei hij vanavond.

Onduidelijk is nog of het lichte verlies voor de partij van Angela Merkel gevolgen heeft voor haar onderhandelingspositie in de besprekingen over de vorming van een landelijke coalitie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl