NOS NieuwsAangepast

Snelwegrotonde bij Joure, de laatste van het land, is dicht

Nog één keer op de snelwegrotonde

Weggebruikers in het noorden van het land kennen ze wel: de files bij knooppunt Joure. Vandaag ging de 'snelwegrotonde', waar de A6 en de A7 elkaar kruisen, voorgoed dicht voor auto's, motorrijders en vrachtwagens. Voortaan gaat verkeer over viaducten bij een nieuw knooppunt Joure, iets verderop.

Een impressie van het nieuwe knooppunt

En dus mochten fans vandaag nog één keer over de rotonde rijden. Niet meer met de auto, maar wel lopend, met de fiets of met de snorfiets. En van boven een kijkje nemen kon ook, in een helikopter. Rond 17.30 uur gingen de laatste auto's symbolisch over het knooppunt. Later vanavond wordt de rotonde feestelijk afgesloten voor al het verkeer, met vuurwerk.

Knooppunt Joure is de laatste snelwegrotonde van Nederland. Er gebeuren vaak ongelukken. Voor en na de rotonde mag het gaspedaal tot 130 kilometer per uur worden ingetrapt en daardoor ging het regelmatig fout. Rijkswaterstaat registreerde in 2015 110 ongelukken.

In eerste instantie was het niet de bedoeling dat hele knooppunt op de schop zou gaan. Er was geld gereserveerd voor aanpassingen aan de rotonde. Maar door het niet doorgaan van de Zuiderzeelijn kwam er opeens geld vrij voor een heel nieuw knooppunt. Kosten: 77 miljoen euro.

De werkzaamheden begonnen in januari vorig jaar en zijn nu bijna klaar. Weggebruikers moeten nog wel rekening houden met omleidingen en versperringen. Maar die rotonde bij Joure: die is verleden tijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl