NOS NieuwsAangepast

Goed nieuws: een CO2-neutraal ei en Delft alweer kampioen

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

Deze kippen op een splinternieuwe CO2-neutrale kippenboerderij in Castenray kunnen een CO2-neutraal ei leggen

Een wereldprimeur en positief nieuws over de kippensector: in het Limburgse Castenray heeft een kip een CO2-neutraal ei gelegd op een splinternieuwe CO2-neutrale kippenboerderij.

"Ten eerste hebben we witte kippen. Die zijn lichter en eten minder voer dan bruine kippen", legt kippenboer Ruud Zanders uit. "Dat scheelt dus grondstoffen. Verder krijgen onze kippen eten van - zoals we dat noemen - reststromen: bijvoorbeeld van de bakker resten brood en beschuit, en van boeren resten van het land. We geven ze dus bijvoorbeeld geen maïs", Ook liggen er op de stallen 1100 zonnepanelen: "Circa 40 procent van de opgewekte energie gebruiken we zelf, de rest verkopen we."

Duurzaam

De nieuwe duurzame boerderij - bij de ontwikkeling was ook de Dierenbescherming betrokken - heeft ook een binnentuin met een glazen dak, want kippen houden van daglicht. In die binnentuin zijn bomen en boomstronken aanwezig.

De programmamanager Beter Leven-keurmerk bij de Dierenbescherming, Marijke de Jong, is uitermate positief over de kippenboerderij.

Earl Melchert krijgt de beloning

En een echt gulle man in Amerika. Hij kreeg een beloning omdat hij een ontvoerd meisje had geholpen, maar besloot dit geld aan het slachtoffer te geven. Volgens hem is zij de echte held.

Het meisje rukte begin vorige maand de deur open van Earl Melcherts auto en vertelde dat ze ontvoerd was. Het 15-jarige slachtoffer was bijna een maand eerder weggelokt uit haar huis in Minnesota. Melcherts liet het meisje in zijn auto en had daardoor recht op de beloning van 7000 dollar die de familie had uitgeloofd voor de gouden tip.

"Niemand had deze genereuze daad verwacht. Zonder te aarzelen gaf Earl de beloning aan haar, gevolgd door een dikke knuffel", schreef de politie op Facebook. "Bedankt Earl, mensen als jij maken deze wereld beter."

De vrouwen liepen in een lang lint over de droge vlakten van Israël en de Westelijke Jordaanoever

Een roep om vrede door meer dan 5000 Israëlische en Palestijnse vrouwen. Zij zijn afgelopen week door de woestijn van Israël naar de Jordaanoever gelopen. Met de wandeling willen ze hun politieke leiders wakker schudden.

"Onder ons zijn vrouwen van rechtse partijen, linkse partijen, Joden en Arabieren, vrouwen uit steden en van het platteland. Samen hebben we besloten dat we de volgende oorlog willen voorkomen", zei initiatiefnemer Marilyn Smadja van Women Wage Peace.

De actievoerders begonnen eind september met de actie 'Reis voor Vrede'. Ze organiseerden de afgelopen weken verschillende bijeenkomsten en optochten in heel Israël.

'We moeten alles doen om de volgende oorlog te voorkomen'

Gendergelijkheid

Op het gebied van gendergelijkheid staat Nederland in de top van EU-landen. Het Europees Instituut voor Gendergelijkheid (EIGE) plaatst Nederland op de vierde plek van de 28 lidstaten.

In Nederland krijgen vrouwen relatief goede banen en arbeidsvoorwaarden. Ook op het gebied van vrije tijd is de gelijkheid tussen man en vrouw in Nederland groot. Bovenaan de lijst staat Zweden met 82,6 punten en Nederland behoort met 72,9 punten tot de top.

Team Delft viert winst World Solar Challenge

Nederland kan trots zijn, want het Nuon Solar Team uit Delft heeft de World Solar Challenge wéér gewonnen. Het team kwam na vijf dagen als eerste over de finish in Adelaide. Het is de zevende keer dat het team wereldkampioen zonneracen is geworden.

"Dit is geweldig, we hebben hier zo hard voor gewerkt", vertelt Sarah Bennink Bolt van team Delft. "De druk van die eerdere overwinningen is enorm. Iedereen verwacht ook dat je gaat winnen, maar je moet het wel nog even doen."

Maar niet alleen Delft heeft gewonnen, ook het Solar Team Eindhoven heeft de wereldtitel zonneracen in de zogeheten cruiserklasse geprolongeerd.

Sporten met plezier

En aandacht voor diversiteit in de sport. Alle aanvoerders van de clubs in de eredivisie, eerste divisie, vrouwen-eredivisie en de hoofdklassen hockey zullen dit weekend een regenboogband dragen om steun te betuigen aan andersgeaarden.

"Iedereen moet met plezier kunnen sporten. Wie je ook bent en wat je achtergrond ook is", zegt initiatiefnemer en Centrale Spelersraad-voorzitter Danny Hesp.

Gefrituurde sprinkhanen en meelwormen

Nog meer dierennieuws, of nou ja, insectennieuws. Nederland importeert van alle EU-landen de meeste levende insecten. Het gaat vooral om bijen, sluipwespen, meelwormen en sprinkhanen.

De insecten worden ingezet bij de bestuiving van landbouwgewassen (bijen), bij bescherming van gewassen (sluipwespen) of gebruikt voor consumptie door de mens (meelwormen en sprinkhanen). Volgens het CBS staat Nederland wereldwijd bekend als innovatief op het gebied van het gebruik van insecten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl