NOS Nieuws

Onderzoek met dubieuze cellen vertraagt wetenschappelijk onderzoek

Met 32.755 wetenschappelijke, biomedische artikelen is iets mis. Volgens onderzoekers van de Radboud Universiteit zijn de resultaten gebaseerd op research met andere cellen dan de bedoeling was. Met mogelijk verkeerde conclusies tot gevolg.

"Voor het vertrouwen in de wetenschap en de vooruitgang, is dit geen goede zaak", zegt promovendus Serge Horbach. Hij voerde het onderzoek uit samen met Willem Halffman, universitair hoofddocent wetenschapssociologie aan de Radboud Universiteit.

Het duo kaart eigenlijk geen nieuw probleem aan. Het is al jaren bekend dat bij onderzoek bepaalde cellen andere cellen kunnen besmetten en zelfs volledig overnemen. Daardoor kunnen in een laboratorium menselijke huidkankercellen bijvoorbeeld veranderen in cellen van muizen. Desondanks worden de cellen waarbij dit kan gebeuren nog steeds gebruikt. En dat is een serieus probleem.

Het grootste verlies, is dat het onderzoek mogelijk heel erg vertraagt.

Serge Horbach

Horbach spitte samen met Halffman ruim een half miljoen wetenschappelijke publicaties door. Tot hun verbazing kwamen ze de dubieuze cellen geregeld tegen. "Nog steeds verschijnen iedere dag nieuwe artikelen op basis van onderzoek met deze cellen. Sterker nog, het worden er steeds meer: afgelopen jaar nog 1200."

Is het erg?

Dat scheelt volgens Horbach per geval. "In sommige gevallen maakt het niet zo gek veel uit. Voor bepaald onderzoek zijn simpelweg cellen nodig en maakt het voor de resultaten niets uit welke." Maar soms maakt het juist wél uit.

Bijvoorbeeld als het gaat om kankeronderzoek. "Als je een medicijn voor slokdarmkanker probeert te testen, is het onzinnig dat op muizenstaartcellen te doen." De onderzoeker benadrukt dat het niet zozeer gevaar oplevert voor mensen. Wetenschappers volgen immers nog veel meer stappen voordat een medicijn uiteindelijk getest wordt op mensen.

Prullenbak

"Het grootste verlies, is dat het onderzoek mogelijk heel erg vertraagt", zegt Horbach. De eerdere testresultaten kunnen immers de prullenbak in.

De twee onderzoekers willen in toekomst onder de loep nemen wat de gevolgen zijn van het gebruik van de dubieuze cellen. "Niet om individuele wetenschappers aan te vallen", verzekert Horbach. "Maar om een systematisch probleem in de wetenschap aan te pakken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl