De villa in Mougins
NOS NieuwsAangepast

Huis Picasso voor de tweede keer verkocht aan dezelfde man

Een villa van Pablo Picasso aan de Franse Rivièra is voor de tweede keer in vier maanden tijd aan dezelfde man verkocht.

De verbouwde boerderij, waar de Spaanse schilder de laatste twaalf jaar van zijn leven heeft gewoond, is eigendom van Achmea Bank, maar het Nederlandse bedrijf wil ervan af. Daarom ging de villa in juni onder de hamer.

De veiling werd gewonnen door de Nieuw-Zeelandse zakenman Rayo Withanage. Maar toen Withanage niet over de brug kwam met het geld, bracht Achmea de villa opnieuw op de markt.

Pablo Picasso in zijn huis in Mougins (1971)

Vandaag volgde een tweede veiling. Er was tot ongenoegen van de verkoper maar één bieder geïnteresseerd in het landgoed in Mougins: Rayo Withanage. Hij bood 20,2 miljoen euro.

De rechter die de veiling overzag heeft Withanage twee maanden de tijd gegeven om de financiën voor de koop rond te krijgen. Als dat de zakenman niet lukt, mag Achmea weer op zoek naar een andere koper.

20,2 miljoen

Advocaat Maxime Van Rolleghem, die namens Achmea de verkoop afhandelt, zegt te hopen dat het dit keer wel goed komt. "We zijn al jaren met Withanage in gesprek. Laten we hopen dat hij nu wel over de eindstreep komt."

Van Rolleghem is wel teleurgesteld in de prijs die de villa oplevert. Hij zegt dat 20,2 miljoen euro echt een koopje is voor het complex met vijftien kamers en het landgoed van drie hectare dat erbij hoort. "Het is minimaal 30 miljoen euro waard", zegt Van Rolleghem.

Picasso (tweede van links) met zijn vrouw Jacqueline (links) en twee gasten in de tuin van de villa

Picasso (1881-1973) kocht het landgoed, dat ten noorden van Cannes ligt, in 1961. Hij woonde er met zijn muze en tweede vrouw Jacqueline Roque. Zij pleegde er in 1986 zelfmoord.

Na de dood van Roque bleef de villa jarenlang leegstaan, tot de dochter van Picasso en Roque het landgoed verkocht aan de Nederlandse ondernemer Tom Moeskops.

Voor Picasso het huis in handen kreeg was het in handen van de brouwersfamilie Guinness. In die periode kwam Winston Churchill geregeld op bezoek. De Britse oud-premier schilderde er geregeld in de tuinen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl