Kabinet zet in op grootschalige opslag van CO2
NOS NieuwsAangepast

Verbazing bij industrie over 'onrealistisch' kabinetsplan CO2-opslag

Vertegenwoordigers van de zware industrie in Nederland verbazen zich over de omvang van de CO2-reductie die het kabinet denkt te bereiken met het afvangen en opslaan van CO2. Van de 56 megaton CO2-vermindering in 2030 moet 18 megaton uit CO2-afvang komen. Een recent rapport van adviesbureau McKinsey spreekt over 3 megaton in 2040 als een reële mogelijkheid.

De belangenvereniging van de energie-grootverbruikers in de industrie denkt dat het kabinet zich rijk rekent. "De afvang en opslag van CO2 moet onderdeel van de oplossing zijn, dat is belangrijk voor Nederland. De kabinetsdoelstelling van 18 megaton moet worden onderzocht, maar tot nu toe blijkt uit onderzoek dat dat in 2030 niet haalbaar is", zegt Hans Grünfeld van de grootverbruikers verenigd in de VEMW.

In de doelstelling van het nieuwe kabinet zou bijna alle CO2-uitstoot van de industrie in Nederland afgevangen en opgeslagen moeten worden volgens de VEMW. "Dat is niet alleen gigantisch, het is ook niet doelmatig want de industrie moet veranderen om in de toekomst concurrerend te zijn. Met alleen de opvang van CO2 bereik je dat niet, je zult dus ook andere vernieuwingen moeten doorvoeren om te zorgen dat de industrie moderniseert," zegt Grünfeld.

Met de kabinetsplannen voor CO2-afvang wordt de industrie gedwongen om te investeren in afvang-apparatuur en leidingen. Volgens Grünfeld is het beter om geld te investeren in de elektrificatie van de zware industrie. Volgens het rapport van McKinsey dat vorige week verscheen, zijn er genoeg mogelijkheden voor de industrie om af te stappen van gas en over te schakelen op elektriciteit.

Zo werkt de opslag van CO2:

Hoe werkt CO2-opslag?

CO2-afvang en -opslag wordt door wetenschappers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) als een noodzakelijk onderdeel gezien van de maatregelen die nodig zijn om het klimaat te redden. Ook het afgelopen kabinet noemde CO2-opvang onvermijdelijk. Eerdere plannen van Shell om CO2 op te slaan bij Barendrecht strandden vanwege verzet van de bewoners.

Plannen om CO2 van grote kolencentrales in de Rotterdamse haven op te slaan in lege gasvelden onder de Noordzee, mislukten begin dit jaar. Shell heeft een project lopen in Canada en gaat deelnemen aan een project dat oliemaatschappij Statoil start in Noorwegen. In Nederland is de afvang en opslag van CO2 tot nu toe niet van de grond gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl