Dieter Degowski houdt een pistool tegen de gegijzelde Silke Bischof (18) in het centrum van Keulen
NOS NieuwsAangepast

Dader van bankoverval en busgijzeling Gladbeck komt na 30 jaar vrij

Een van de twee daders bij een van de meest geruchtmakende misdaaddrama's uit de recente Duitse geschiedenis, Dieter Degowski, komt binnenkort vrij. De inmiddels 61-jarige Degowski pleegde in 1988 een mislukte bankoverval in Gladbeck, samen met handlanger Hans-Jürgen Rösner.

De mislukte overval was het startschot van een 54 uur lange achtervolging door Duitsland en Nederland, waarbij 32 mensen werden gegijzeld in een stadsbus. Twee van de gijzelaars werden gedood. Een politieman verongelukte.

'Gering gevoel van mededogen'

Degowski kreeg levenslang en zit inmiddels bijna dertig jaar vast. In 2013 diende hij een verzoek in tot vervroegde vrijlating. Dat werd afgewezen; hij had volgens het psychiatrisch rapport weinig zelfreflectie en een gering gevoel van mededogen. Degowski werd toen al niet meer beschouwd als levensgevaarlijk.

Na zijn vrijlating krijgt Degowksi een nieuwe identiteit. Zijn handlanger blijft vastzitten.

De kaping

Op de dag van het gijzeldrama, 16 augustus 1988, probeerden de twee mannen een bank in Gladbeck te overvallen. Toen dat mislukte, sloegen zij op de vlucht met een auto. In Bremen, ruim 200 kilometer verderop, kaapten ze een stadsbus met 32 passagiers.

De politie onderhandelde in Bremen met de twee criminelen, maar ook de massaal toegestroomde pers werd te woord gestaan door de mannen.

'Niets te verliezen'

Op beelden van het drama staat Rösner met een pistool in zijn hand met de pers te praten en poseert hij voor fotografen. Op een zeker moment stopt hij demonstratief zijn pistool in zijn mond. De crimineel heeft naar eigen zeggen niets te verliezen.

De onderhandelingen mislukten en de bus vertrok, op de voet gevolgd door een zwerm pers en media. Bij een wegrestaurant schoot een van de gijzelnemers een 15-jarige jongen dood. Die werd door journalisten uit de bus gehaald.

De bus stak bij Oldenzaal de Nederlandse grens over. Daar werden bijna alle passagiers vrijgelaten in ruil voor een vluchtauto. De gijzelnemers namen de 18-jarige Silke Bischoff en haar vriendin mee.

Dieter Degowski (links) en Hans-Jürgen Rösner (r) in de door hen gekaapte passagiersbus in Bremen.

Hordes mensen

De daders reden terug Duitsland in. Ze stopten in het centrum van Keulen, waar ze wederom interviews afgaven, omringd door hordes mensen en media.

De politie werd op afstand gehouden. Een journalist stapte zelfs in om hen de weg naar de autobahn te wijzen. Op de gretigheid van de media kwam veel kritiek. Volgens de politie had de pers de arrestatie van Degowski en Rösner verhinderd.

Het gijzelingsdrama en mediacircus eindigden na meer dan twee dagen en nachten bij Bad Honnef, toen een arrestatieteam de vluchtwagen ramde. Silke Bischoff stierf door een kogel uit het pistool van een van de daders.

In 1991 werden de twee mannen veroordeeld tot levenslang.

Gijzeling Gladbeck 25 jaar geleden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl