NOS VoetbalAangepast

Bosz: harder trainen in Nederland? Daar moet ik om lachen

Onze voetballers moeten meer en harder trainen. Het is een van de voornaamste kritiekpunten op de deplorabele staat van het Nederlandse voetbal. Peter Bosz kan daar niets mee: "Dat vind ik zo'n lulverhaal."

'Harder trainen in Nederland? Daar moet ik om lachen'

Onder anderen Piet de Visser en Huub Stevens riepen deze week dat voetballers in de eredivisie gepamperd worden in vergelijking met buitenlandse competitie. "Ik heb een voetbalacademie in Ghana waar jongens 's ochtends al 1.000 keer de bal geraakt hebben. Zo'n jongen daar traint harder in een dag dan zijn Nederlandse leeftijdgenoten in een week", aldus De Visser.

Bosz, trainer van Borussia Dortmund, moet lachen om die opmerking. "We trainen hier in Duitsland niet meer dan in Nederland. Het gaat om de kwaliteit en intensiteit van de trainingen."

De oud-coach van Ajax, Vitesse en Heracles gaat verder: "De intensiteit ligt hier niet hoger omdat er harder getraind wordt, maar omdat de spelers beter en volwassener zijn. Meer trainen gaat vaak ten koste van de kwaliteit."

Bosz erkent wel dat er een probleem is en dat er dingen anders moeten, maar wat betreft Oranje ziet hij vooral een golfbeweging. "We komen terug, natuurlijk. Er zullen straks echt wel weer jongens bij de echte top komen en die moeten de rest op sleeptouw nemen."

Zelf speelde Bosz acht interlands. "Toen werd je per brief geselecteerd. Daarop stond dan ook de rest van de selectie en als je dan al die clubs achter de spelersnamen zag: Milan, Barcelona, Real... Tegenwoordig spelen onze jongens bij de kleinere clubs in Europa."

Peter Bosz (uiterst links) in 1992 bij Oranje samen met Brian Roy, Frank Rijkaard, Adri van Tiggelen en Marco van Basten

Kan de KNVB Bosz niet bellen om bondscoach te worden? Er klinkt geen ja of nee, maar: "Ik heb het hier erg goed naar mijn zin bij Dortmund."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl