NOS Nieuws

Negen jaar cel voor mesaanval op agenten in Brussel

De man die vorig jaar in de Brusselse gemeente Schaarbeek twee agenten neerstak, moet negen jaar de cel in. De rechtbank in Brussel veroordeelde hem voor mishandeling, maar niet voor terrorisme.

De 44-jarige Hicham D. stak vorig jaar een van de agenten in zijn nek. Zijn collega werd in zijn buik gestoken. Toen andere agenten D. daarna wilden oppakken, sloeg de oud-bokser een van hen een gebroken neus. Het lukte de politie pas om hem te arresteren nadat hij in zijn been was geschoten.

'IS-strijder'

Het Belgische Openbaar Ministerie had D. aangeklaagd voor een terroristische moordpoging en vijftien jaar cel geëist. Bij zijn arrestatie riep hij een paar keer: "Ik ben een strijder van IS." Ook deed hij bij de eerste verhoren uitspraken die wezen op een terreurdaad en bij de veiligheidsdiensten was hij bekend vanwege zijn contacten met extremistische moslims.

Volgens zijn advocaat had D. geen terroristische motieven en was de aanval een wraakactie wegens een ongeluk in 2011. Toen werd hij aangereden door een politieauto.

De rechtbank oordeelde dat de aanval op de agenten inderdaad een wraakactie was, van een terreurdaad was geen sprake.

Beroep

D.'s advocaat is blij dat zijn cliënt niet is veroordeeld voor terrorisme, maar vindt de celstraf van negen jaar te zwaar. "Volgens ons is er te weinig rekening gehouden met het verkeersongeval dat aan de basis ligt van de hele zaak. Wellicht gaan we in beroep wat de strafmaat betreft", zei hij tegen de VRT.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl