NOS Nieuws

Defensie onderzoekt alsnog misbruikzaak uit 1982

Defensie gaat alsnog de misbruikzaak onderzoeken van militair Ronald Vreeburg. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Centrale Organisatie Integriteit Defensie, meldt de Volkskrant.

Vreeburg deed in september zijn verhaal in de krant. Hij werd naar eigen zeggen belaagd op een avond in juni 1982. De destijds 17-jarige soldaat werd door vijf andere militairen overmeesterd en vastgebonden op bed. Een van de mannen heeft hem vervolgens misbruikt.

Verschillende oud-collega's zeggen weet te hebben van de gebeurtenis. Maar de belagers werden niet onderzocht of gestraft. Drie van hen werken nog bij defensie, twee van hen in een hoge functie.

In 2015 stapte Vreeburg naar de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK), die tussen (ex-)militairen en defensie bemiddelt in geschillen. Daar kreeg hij te horen dat de zaak was verjaard. Een gesprek dat hem werd aangeboden met zijn belagers zag Vreeburg niet zitten.

Geen vragen beantwoorden

Na het interview in september wilde defensie geen vragen van de krant beantwoorden. "Het vermeende voorval dateert van ruim dertig jaar geleden", zei het ministerie toen. "Het tijdsverloop maakt een reconstructie van de feiten lastig."

Verschillende fracties in de Tweede Kamer hebben vervolgens vragen gesteld over de kwestie.

Nu heeft defensie dus alsnog besloten onderzoek te doen. Een woordvoerder van minister van Defensie Dijkhoff zegt tegen de krant dat zo mogelijk alle noodzakelijke betrokkenen worden gehoord. Tijdens het onderzoek blijven de genoemde militairen gewoon aan het werk. Zij zijn wel verplicht om mee te werken, mensen buiten defensie niet.

Het onderzoek duurt acht weken en kan "arbeidsrechtelijke consequenties" hebben, al wil de woordvoerder van de minister daar niet op vooruit lopen.

Cultuur

De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde in twee onderzoeken (naar de fatale schietoefening bij de commando's en dat naar de ontplofte mortiergranaat in Mali), dat de cultuur bij defensie gesloten is en dat naar klokkenluiders slecht of niet wordt geluisterd.

Oud-minister Hennis trad af om dit laatste rapport en werd opgevolgd door Dijkhoff.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl