NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 10/10: presentatie formatieakkoord en doden bij bosbranden

Goedemorgen! Vandaag wordt het nieuwe regeerakkoord in Den Haag gepresenteerd. In Lissabon beginnen koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan hun staatsbezoek.

Vandaag is het net zoals gisteren bewolkt. Ook trekken er opnieuw gebieden met lichte regen en motregen over ons land. Maar in het zuiden is het vaker droog. Het wordt 15 of 16 graden. Vanaf donderdag krijgen we pas beter weer: met in het weekend maxima 20 graden.

Moet je de deur uit? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat brengt vandaag?

- In Den Haag overhandigt informateur Gerrit Zalm vandaag het formatieakkoord aan Kamervoorzitter Arib. Naar verwachting gebeurt dat rond 13.00 uur. Op NPO 1 en NPO Radio 1 zijn aan het begin van de middag extra uitzendingen met ook reacties van oppositiepartijen en maatschappelijke organisaties. De televisie-uitzendingen zijn te zien via een livestream op NOS.nl en deels op onze Facebookpagina. Vanaf 9.00 uur is er ook een liveblog op NOS.nl.

- Koning Willem-Alexander en koningin Máxima beginnen vandaag aan hun staatsbezoek aan Portugal. In en rondom Lissabon hebben ze de komende drie dagen een bomvol programma. Rond 11.30 uur worden ze ontvangen door president Rebelo de Sousa, dat is live te volgen op onze Facebookpagina.

- De Catalaanse president Puigdemont heeft een aanvraag ingediend om te spreken voor het regionale parlement. Mogelijk grijpt hij dat aan om de onafhankelijkheid te verklaren. Met die onafhankelijkheid wil Catalonië zich van Spanje afscheiden.

- Kan Nederland zich nog plaatsen voor de play-offs voor het WK voetbal in 2018? Dat zien we vanavond, want dan wordt duidelijk of het Nederlands elftal met minimaal zeven doelpunten verschil wint van Zweden. Het lijkt een onmogelijke opdracht, maar Oranje heeft al twee keer eerder met zeven goals verschil gewonnen. De wedstrijd begint om 20.45 uur.

Wat heb je gemist?

- Zeker tien doden en duizenden op de vlucht voor bosbranden in Californië: Bij de natuurbranden in Californië zijn tot nu toe zeker tien mensen omgekomen. Een onbekend aantal mensen is gewond geraakt of vermist. Sinds zondagavond zijn duizenden mensen op de vlucht voor de branden die razendsnel om zich heen grijpen. Zo'n 1500 huizen en bedrijven zijn al door het vuur verwoest.

Ander nieuws uit de nacht:

- Zweden en Denen vergelijken dna Madsen met onopgeloste moorden: De landen willen onderzoeken of de verdachte van de moord op journaliste Kim Wall betrokken is bij andere misdrijven.

- Meerderheid Britten wil dat May de brexit blijft leiden: Zes op de tien Britten willen dat Theresa May premier blijft totdat het brexitproces in maart 2019 achter de rug is, blijkt uit een enquête.

- Brand in rijtje woonhuizen in Epe: Het vuur ontstond in een carport en sloeg over naar de woningen. De twee middelste huizen van een woonblok van vier brandden uit.

- Staking overheidspersoneel België, chaos op spoor verwacht: Reis je vandaag met de trein naar België? Houd dan rekening met veel vertragingen en uitvallende treinen.

En dan nog even dit:

We eindigen de wekdienst altijd met een 'uitsmijter' en vandaag is die CO2-neutraal. Want na de vele negatieve publiciteit over besmette fipronil-eieren, is er nu positief nieuws te melden over de kippensector: er is een CO2-neutraal ei gelegd. Dat gebeurde op een splinternieuwe duurzame kippenboerderij in Castenray, bij Venray. Het betreft een wereldprimeur volgens het bedrijf Kipster.

Fijne dag!

Kipster, diervriendelijke kippenboerderij

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl