Een satirische afbeelding van Puigdemont tijdens een demonstratie in Barcelona
NOS NieuwsAangepast

Roept Puigdemont vanavond de onafhankelijkheid van Catalonië uit?

De Catalaanse regiopresident Carles Puigdemont spreekt om 18.00 uur het regioparlement in Barcelona toe. Bij het door Madrid verboden referendum van 1 oktober koos een overgrote meerderheid van de Catalanen die hun stem uitbrachten voor afscheiding van Spanje. Puigdemont zei daarna dat hij binnen afzienbare tijd de onafhankelijkheid zou uitroepen.

Er wordt met spanning uitgekeken naar zijn toespraak. Als hij de onafhankelijkheid aankondigt, is de kans groot dat hij en de overige leden van zijn regering worden gearresteerd op bevel van de Spaanse regering. Madrid erkent het referendum niet en had het verboden.

Meer tegenstand

Ook van andere kant neemt de druk op Puigdemont toe om het conflict met Madrid langs de weg van onderhandelingen op te lossen.

De Duitse bondskanselier Merkel heeft gisteren met premier Rajoy gebeld, haar steun voor de eenheid van Spanje uitgesproken en op overleg met de Catalaanse regering aangedrongen. Frankrijk zegt dat Catalonië geen lid van de EU kan worden, als het zich van Spanje afscheidt.

Interne druk

De Spaanse socialistische oppositieleider Sanchez heeft gezegd dat hij zich achter de conservatieve regering schaart als iemand een poging doet om de "sociale harmonie" in het land te verbreken.

Burgemeester Colau van Barcelona, de hoofdstad van Catalonië, heeft een dringende oproep aan Puigdemont gedaan om de onafhankelijkheid niet uit te roepen. Als hij dat toch doet, wil ze niet dat Madrid een eind maakt aan het Catalaans zelfbestuur. Colau vroeg premier Rajoy om niet in te grijpen en zijn ordetroepen terug te trekken. Ze vroeg de regiopresident en de premier om 'bruggen te bouwen'.

Bedrijfsleven

Ook de druk van het bedrijfsleven op Puigdemont neemt toe; het rijtje bedrijven dat uit Catalonië vertrekt of dat zegt te overwegen, wordt langer.

Vastgoedbedrijf Imobilaria Colonial en wegenbouwer Abertis verplaatsen hun hoofdkantoor naar Madrid, telecombedrijf Cellnex en uitgever Grupo Planeta maken plannen in die richting.

De laatste dagen laten ook de tegenstanders van onafhankelijkheid zich steeds luider horen. Aanvankelijk gebeurde dat in Madrid en andere Spaanse steden, maar afgelopen weekend riepen ook steeds meer Catalanen op tot een dialoog met Spanje.

Afgelopen zondag demonstreerden honderdduizenden tegenstanders in Barcelona, de hoofdstad van Catalonië, tegen onafhankelijkheid. Zaterdagavond gingen duizenden mensen in het wit de straat op in Barcelona om te pleiten voor een dialoog. Volgens hen is dat de enige oplossing uit de politieke crisis die na het referendum is ontstaan.

Overgangstermijn

De Catalaanse referendumwet voorziet in een overgangstermijn van een half jaar, vanaf het moment dat het parlement instemt met het uitroepen van de onafhankelijkheid. In dat half jaar zou met Madrid over de scheiding moeten worden gesproken en moeten de inwoners van Catalonië een nieuw parlement kiezen. Pas daarna zou Catalonië echt onafhankelijk worden.

Het is overduidelijk dat Madrid het niet zover laat komen. Maar Puigdemonts coalitiepartner, de linkse CUP, wil niet van wijken weten. "Het is overduidelijk dat diegenen die ik vertegenwoordig met niets anders akkoord gaan dan het uitroepen van de onafhankelijkheid en het proclameren van de Republiek Catalonië", zei een parlementslid gisteravond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl