NOS VoetbalAangepast

Alleen Van Gaal kan de wet van Murphy stoppen

De problemen van het Nederlands elftal zijn talrijk, dat is al vaker geconstateerd. De belangrijkste oorzaak is volgens John van 't Schip een gebrek aan vastigheid. "Er is geen kern bij Oranje", aldus de PEC Zwolle-trainer in Studio Voetbal.

Samen met Ron Jans en Sjoerd Mossou trachtte Van 't Schip daar een analyse te maken van de vrije val waarin Oranje lijkt te zijn beland. "Arjen Robben is nu in z'n eentje de kern. Pas als je er zes of zeven bij elkaar hebt, gaat er wat groeien", stelt Van 't Schip. "Maar deels door blessures gebeurde dat niet."

"Er zit geen rode draad in", beaamt Ron Jans, technisch manager bij FC Groningen. "De kern is niet meer dan Robben, Sneijder, Blind. Verder zijn het al snel vraagtekens."

'De wet van Murphy'

En dan zat het ook nog eens een keer flink tegen, zegt AD-journalist Sjoerd Mossou. "Een hellend vlak, een soort wet van Murphy. Dan krijg je er ook geen lijn in."

"Een groep heeft duidelijkheid nodig. Het is lastig dat je niet lang met elkaar kunt trainen als er telkens nieuwe jongens bijkomen. Dat kon Van Gaal wel in de aanloop naar het WK van 2014."

Van 't Schip: er was totaal geen diepgang bij Oranje

Tegen Wit-Rusland ontbrak het volgens Van 't Schip vooral aan een helder aanvalsplan. "Ik mis de intentie om goals te maken vanaf de eerste minuut."

Oranje wist na de 8-0 overwinning van Zweden op Luxemburg dat er zo veel mogelijk doelpunten nodig waren. "Er was totaal geen diepgang. Het had veel opportunistischer gemoeten", meent Van 't Schip.

"Ik was met een extra spits gaan spelen met eromheen een schild van spelers die de bal vanaf de zijkant er weer in pompen."

De Zweden lieten volgens Van 't Schip zien hoe het moet. "Zij hadden wel een duidelijk plan om veel goals te maken. Natuurlijk hebben ze geluk met die eerste, dat was geen strafschop, maar er zat wel een plan achter."

Jans komt met opstelling voor WK 2022

"Er zijn genoeg redenen om ongerust te zijn, maar wij kunnen wel beter dan dit", houdt Jans de moed erin. "Zeker met wat er nog aan zit te komen."

Hij heeft een opstelling gemaakt van een toekomstig Oranje. "Ik heb zoveel mogelijk geprobeerd om spelers op te stellen die het Nederlands elftal nog niet hebben gehaald. Daar zit genoeg toekomst in, met jongens die enorm goed kunnen voetballen."

Mossou deelt het optimisme van Jans niet. "Ik word er nog niet heel blij van. Van der Vaart en anderen waren als 18-jarigen al de besten van de eredivisie en toen was de competitie nog sterker."

Jans stelt Oranje van de toekomst samen

Hoe moet het nu verder? Oranje gaat niet naar het WK en aan het einde van het jaar loopt het contract van Dick Advocaat af. Die schoof zijn assistent Ruud Gullit al naar voren als opvolger, maar daar wordt aan tafel niemand warm van. "Ik denk dat het aan de KNVB is, niet aan Advocaat", merkt Jans op.

De droomkandidaat voor Mossou, Jans en Van 't Schip is Louis van Gaal. De oud-bondscoach leidde Oranje naar de derde plaats op het WK van 2014.

Nog één keer Van Gaal?

"Van Gaal zie ik graag terug. Als technisch directeur of als bondscoach", zegt Mossou. "In een ideale situatie zou ik nog een keer naar Van Gaal gaan. En geef hem dan de vrijheid om de KNVB op voetbaltechnisch gebied opnieuw in te richten."

'Ik zou nog één keer naar Van Gaal gaan'

"Volgens mij zegt hij nee, maar je kunt het altijd proberen", zegt Jans. "Misschien kan hij er dan meteen voor zorgen dat de KNVB beslissingen kan nemen die goed zijn voor het Nederlands voetbal en daarbij de clubs kan overrulen."

"Als er een persoon is die kan helpen, is het Louis wel", aldus Van 't Schip.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl