Eurogrit is in het hele land gebruikt
In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Straalmiddel met asbest geleverd aan honderd bedrijven

Bij straalwerkzaamheden met grit is de laatste maanden witte asbest vrijgekomen. Volgens de fabrikant Sibelco zit in het gebruikte straalmiddel Eurogrit "een geringe hoeveelheid asbestvezels". Het product is aan afnemers uit heel Nederland geleverd.

Het bedrijf heeft het straalmiddel teruggeroepen. "Tijdens de productie is een vreemde grondstof gevonden die na analyse een geringe hoeveelheid asbest bleek te bevatten", schrijft het bedrijf in een verklaring. Het bedrijf sluit niet uit dat bij langdurige blootstelling eventuele gezondheidsrisico's kunnen optreden.

Sibelco heeft zijn afnemers gewaarschuwd door middel van een brief en ze gevraagd hoe vaak Eurogrit de laatste drie maanden is gebruikt.

Grit wordt gebruikt bij het stralen van harde oppervlakten, zoals metaal. Bij dat werk worden onder hoge druk gritkorrels geblazen. Op die manier ontstaat een schuureffect om bijvoorbeeld roest of verf te verwijderen.

Geringe hoeveelheid

Het straalmiddel is aan ruim honderd Nederlandse professionele bedrijven geleverd. Volgens Sibelco is het product ook aan enkele bouwmarkten en verhuurbedrijven verkocht waardoor het mogelijk bij particuliere gebruikers is terechtgekomen.

Sibelco zegt dat op enkele plekken waar het staalgrit is gebruikt, onderzoek is gedaan door deskundigen. Die hebben geen asbestvezels aangetroffen.

Tata Steel

Dat is wel het geval in Houten waar Eneco het middel heeft gebruikt bij werkzaamheden aan een warmtekrachtcentrale. Daar zijn twee buffervaten met grit behandeld. Onderzoekers vonden op het terrein van de centrale asbest, dat wordt de komende weken opgeruimd.

Het straalmiddel is ook gebruikt bij Tata Steel in IJmuiden en bij het Afval Energie Bedrijf in Amsterdam. Verschillende delen van het terrein bij Tata Steel zijn afgezet.

Voorzitter Frits van Wieringen van de ondernemingsraad van Tata Steel uit tegenover de regionale omroep NH zijn grote zorgen. "Dit is een uitzonderlijke situatie en een heel groot probleem." Tata Steel deelt zijn zorg.

Gevaarlijk

"Wit asbest is gevaarlijk," zegt asbestdeskundige Yvonne Waterman tegen RTV Rijnmond. "Je weet nooit of je er ziek van wordt. Dat blijkt vaak pas na 30 of 40 jaar."

Waterman adviseert mensen die mogelijk met het product in aanraking zijn gekomen en ook roken om niet langer een sigaret op te steken. "Asbestvezels en roken, dat is een hele gevaarlijke combinatie. Het kan het proces van asbestgerelateerde longkanker versnellen."

De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid is ingelicht over de asbest in het straalmiddel. Volgens een woordvoerder is het belangrijkste dat bedrijven zelf eerst maatregelen nemen. De inspectie kijkt samen met andere betrokkenen welke eventuele maatregelen er verder nodig zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl