NOS Nieuws

Vier tieners willen gouverneur van Kansas worden

Bij de verkiezingen voor een nieuwe gouverneur van de Amerikaanse staat Kansas zijn vier tieners in de race. De kandidaten zijn middelbare scholieren van 16 en 17 jaar oud.

In totaal hebben zich tot nu toe bijna twintig kandidaten aangemeld. In Kansas zijn er geen basiseisen voor kandidaten die een gooi doen naar het gouverneurschap. Ze hoeven alleen ongeveer 2000 euro te betalen.

De 17-jarige Republikein Dominic Scavuzzo is de laatste tienerkandidaat die zich aanmeldde. "Dit laat zien dat de jeugd van Kansas wel degelijk betrokken is."

Stunt

Niet iedereen neemt de jonge kandidaten serieus. "Deze kinderen doen dit als stunt. Dat geven ze zelf toe", zegt hoogleraar politicologie Russell Fox.

In interviews houden de kandidaten vol dat ze echt gouverneur willen worden. "Iedereen zegt dat we dit alleen doen om aandacht te krijgen, maar wij zijn serieus. Wij willen winnen", zegt de 17-jarige Republikein Ethan Randleas.

Over hun inhoudelijke programma is nog niet veel bekend. De 17-jarige Republikeinse kandidaat Tyler Ruzich zegt in te zetten op solide overheidsfinanciën, waardoor genoeg geld beschikbaar blijft voor gezondheidszorg en onderwijs.

Studentenraad

Naar aanleiding van de vele tienerkandidaten pleit de Republikeinse fractieleider in het parlement van Kansas voor een minimumleeftijd. "Enige levenservaring is belangrijk als je de politiek in gaat", zegt de 70-jarige Don Hineman. Hij vindt dat de vier zich beter kunnen kandideren voor een studentenraad.

Politicoloog Russell Fox denkt dat de vier tieners bij de verkiezingen van volgend jaar geen schijn van kans maken. "Geen van hen kan de tonnen betalen die nodig zijn voor een effectieve campagne", zegt hij. Daardoor ontbreekt het aan naamsbekendheid en daar draait het volgens hem om in het stemhokje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl