Een winkel van Tuunte in Raalte
NOS NieuwsAangepast

'Gedumpt' personeel van Tuunte meldt zich bij CNV voor rechtszaak

  • Nik Wouters

    verslaggever Economie

  • Nik Wouters

    verslaggever Economie

Zo'n 80 oud-werknemers van de Achterhoekse kledingzaak Tuunte hebben zich gemeld bij vakbond CNV voor een rechtszaak tegen hun oud-werkgever. Het personeel vermoedt dat het faillissement van het bedrijf afgelopen augustus is gebruikt om van oudere, duurdere werknemers af te komen.

CNV Vakmensen riep het personeel deze week op zich te melden. "Het is verboden om werknemers alleen op basis van leeftijd op straat te zetten", zegt Roos Rahimi van CNV. "Om een rechtszaak te kunnen voeren hebben we zoveel mogelijk verhalen nodig van betrokken ex-medewerkers."

Voorzitter Piet Fortuin sprak in het NOS Radio 1 Journaal van "gekkigheid". "Het komt steeds vaker voor. Wij vinden dat de rechter daar maar eens naar moet kijken."

Bij het bedrijf waren voor het faillissement 260 mensen in dienst. Met behulp van oud-aandeelhouder René Rootinck kon het bedrijf een doorstart maken waarbij een deel van de winkels zou worden gesloten. Het bedrijf beloofde de curator dat er minstens 35 werknemers mochten blijven.

Jonge meisjes

Eén van de oud-werknemers die zich bij CNV heeft gemeld, is de 51-jarige Hanny Noeverman. Ze mocht solliciteren na de doorstart, maar werd niet aangenomen. Dat zag ze ook gebeuren bij andere oudere collega's.

"Het is heel zuur dat alle oudere werknemers aan de kant worden gezet en dat daar jonge meisjes zonder ervaring voor in de plaats komen. Het doet zeer. Ik voel me als grof vuil bij de weg gezet. Ook klanten kunnen het niet begrijpen dat het oude personeel is gewieberd. Dit moet gewoon niet kunnen."

Al jaren verlies

Curator bij Tuunte is Vincent Jongerius. Hij heeft niet de indruk dat het bedrijf het faillissement heeft gebruikt om oude medewerkers op straat te zetten: "De keten leed al jaren verlies, sinds 2012. Verschillende partijen wilden een doorstart maken. Het beste bod kwam van een oud-aandeelhouder."

Volgens Jongerius waren de hoge personeelskosten slechts deels de reden waarom de keten failliet ging.

Oud-werknemer Noeverman denkt niet dat ze door een eventuele rechtszaak nog bij Tuunte terug kan komen. "Ik hoop alleen dat dit niet weer gaat gebeuren. Winkels die failliet gaan en ouder personeel de deur uit gooien. Dat moet niet kunnen en daarvoor wil ik vechten."

CNV is nog bezig alle reacties van het voormalige Tuunte-personeel te verzamelen. De beslissing of er daadwerkelijk een rechtszaak komt, moet nog worden genomen.

McGregor

De bond wijst erop dat bedrijven vaker een faillissement gebruiken om van duurder personeel af te komen. Eerder werd kledingketen McGregor op de vingers getikt, omdat het concern oudere werknemers discrimineerde bij de doorstart.

Tuunte wilde geen reactie geven. Het bedrijf gaf aan het te druk te hebben met de doorstart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl