In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

​Tot 22 jaar cel geëist voor fatale roof op Helmondse bejaarde

Tegen de drie mannen die verdacht worden van deelname aan de dodelijke overval op de 86-jarige Mien Graveland uit Helmond zijn celstraffen tot 22 jaar geëist. De officier van justitie sprak van een "beestachtige actie door sluwe daders".

Graveland werd op 29 augustus 2014 in haar eigen huis overvallen door meerdere mannen die zich voordeden als medewerkers van een energiebedrijf. Ze sloegen de vrouw en bonden haar met tiewraps vast aan een tafelpoot. De vrouw overleed nog dezelfde dag in het ziekenhuis.

Hoofdverdachte in tranen

Rizwan V. uit Schiedam hoorde 22 jaar tegen zich eisen. Het OM denkt dat hij de fatale klappen uitdeelde. De man barstte volgens Omroep Brabant in tranen uit na het horen van de strafeis. Hij verklaarde dat hij de vrouw alleen maar had geduwd.

Volgens het OM blijkt echter uit de ernstige verwondingen dat er meer is gebeurd. De kleindochter van Graveland verklaarde eerder dat ze alleen nog het haar van haar oma herkende, toen ze haar zag in het ziekenhuis. Ze noemde de handelwijze van de daders "om te kotsen".

Medeverdachten ontkennen

Tegen Henk van D. uit Nuenen werd 18 jaar cel geëist. Hij zou onder meer hebben geholpen bij het vastbinden van de vrouw en was volgens het OM aanwezig toen ze werd toegetakeld. De man zelf ontkent.

Ook de derde verdachte, Jacky W. uit Nuenen, ontkent. Hij zei dat hij niet wist dat het om een overval ging en dacht dat ze een inbraak gingen plegen. Maar volgens het OM was de overval zijn idee en moet hij daarom twaalf jaar de cel in.

Tot slot eiste het OM vandaag twaalf en achttien maanden cel tegen een stelletje uit Helmond. Zij zouden de overvallers hebben getipt dat er iets te halen viel bij het slachtoffer.

Op 1 november doet de rechtbank uitspraak.

Advertentie via Ster.nl