Het terrein van de oude gasfabriek
In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Grote bodemsanering in Rotterdam van start

In Rotterdam-West wordt vandaag begonnen met de grootste bodemsanering uit de geschiedenis van de stad. Het terrein rond de voormalige gasfabriek Keilehaven ten noorden van de Maas tussen Delfshaven en Schiedam wordt grondig onder handen genomen.

Verspreid over acht jaar zal zo'n 200.000 kubieke meter vervuilde bodem worden afgevoerd en schoongemaakt. "Het gaat om 2,5 miljoen kruiwagens of tien olympische zwembaden vol met grond", zegt een woordvoerder van het project. Als de boel is schoongemaakt, komt de grond weer terug.

Gasbel in Slochteren

Rond 1900 waren er in Rotterdam verschillende gasfabrieken, die vooral gas produceerden voor de verlichting van straten, woningen en bedrijven. Kolen werden omgezet in gas. Toen mensen meer elektrische licht gingen gebruiken, nam de vraag af.

De gasfabrieken in Feijenoord en aan de Keilehaven bleven draaien om gas te produceren voor onder meer (stads)verwarming. Toen Nederland overstapte op aardgas, werden de gasfabrieken overbodig. In 1967 stopte de gasfabriek in Keilehaven.

De gebieden rondom de gasfabrieken Kralingen en Feijenoord werden de afgelopen tijd al gesaneerd. "Daar moest ook veel gesaneerd worden, maar bij Keilehaven wordt de meeste grond verzet, vooral omdat we heel diep moeten", zegt de woordvoerder.

Huizen en kantoren

De grond en het grondwater op het terrein van de vroegere gasfabriek Keilehaven zijn door de jaren heen erg vies geworden, zegt een woordvoerder van de gemeente tegen RTV Rijnmond. Bij de gasproductie ontstonden afvalstoffen, zoals teer, die in de putten in de grond werden weggewerkt. Ook door de sloop van de gasfabriek in 1968 is de grond erg verontreinigd.

Het gebied wordt schoongemaakt omdat er straks huizen en kantoren op de plek moeten komen.

De kosten van de schoonmaakoperatie komen voor een groot deel voor rekening van het Rijk. Volgens de woordvoerder van de gemeente kost de hele operatie zo'n vijftig miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl