NOS NieuwsAangepast

Rockmuzikant Tom Petty (66) overleden

De Amerikaanse rockmuzikant Tom Petty is op 66-jarige leeftijd overleden, meldt zijn manager. De zanger en gitarist werd zondagavond in zijn huis in Malibu gevonden na een hartaanval en overleed vandaag in een ziekenhuis.

Petty maakte met zijn nasale stem vanaf de jaren zeventig melodieuze hardrock. Met zijn band Tom Petty and The Heartbreakers had hij hits met onder meer A Face in the Crowd, Learning to Fly, Mary Jane's Last Dance en Into the Great Wide Open. Solo scoorde de zanger met het steile witblonde haar met nummers als Free Fallin' en I Won't Back Down.

Petty was als jongen een groot bewonderaar van oudere sterren als Bob Dylan, George Harrison, Eric Clapton en Roger McGuinn, de bandleider van de Byrds. Later raakte hij met zijn helden bevriend en trad hij geregeld met hen op.

In de jaren tachtig begeleidde Petty met zijn band Bob Dylan op een wereldtour, en later maakte hij deel uit van de gelegenheidsformatie The Traveling Wilburys, een 'supergroep' met onder anderen George Harrison, Jeff Lynne, Roy Orbison en Bob Dylan die tussen 1988 en 1990 twee albums uitbracht.

Opa

Tom Petty and The Heartbreakers traden nog steeds op. Ze hadden er net een tournee van vijf maanden op zitten door de Verenigde Staten en Canada, ter ere van het veertigjarige bestaan van de band. Vorige week maandag was het laatste optreden in Los Angeles.

Tom Petty kondigde voor zijn laatste tournee aan dat hij het rustiger aan zou gaan doen. "Ik heb een kleindochter en die wil ik zoveel mogelijk zien. Ik wil niet meer mijn hele leven op pad zijn. Deze tour kost vier maanden, dat is best veel als je zo'n kleinkind hebt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl