Winnaars Jan Beuving (L) en Theo Maassen
NOS NieuwsAangepast

Theo Maassen wint Poelifinario voor beste cabaretprogramma

Theo Maassen is dit jaar de winnaar van de Poelifinario, de prijs voor het indrukwekkendste cabaretprogramma. Hij won met zijn voorstelling Vankwaadtoterger.

In dat programma zoekt Maassen de grenzen op en verlegt hij ze, onder meer door het aansnijden van controversiële kwesties zoals de islam en de PVV, zegt de jury. "Het leidt tot confronterende satire die je hersens doet kraken. Maassen is ervan overtuigd dat humor mensen bij elkaar kan brengen, en hij gebruikt het cabaretpodium om te bewijzen hoe dat volgens hem kan."

Het is de tweede keer dat Maassen de Poelifinario wint. In 2006 kreeg hij hem voor Tegen beter weten in.

Uniek perspectief

Jan Beuving won de Neerlands Hoop, de prijs voor veelbelovend theatertalent, voor zijn voorstelling Raaklijn. Over Beuving, die ook wiskundige is, zegt de jury dat hij door zijn achtergrond een uniek perspectief biedt. "Hij zet zichzelf neer als de raaklijn die langs twee uiteenlopende werelden scheert, wat leidt tot een frisse kijk op onze verdeelde samenleving."

Ook roemt de jury de muziek in Raaklijn. "Muzikaal is het hoogstaand, dankzij de pianobegeleiding van Tom Dicke en Beuvings teksten, die met mathematische precisie in elkaar zijn gezet."

De cabaretprijzen werden uitgereikt in Diligentia in Den Haag. Vorig jaar wonnen NUHR en Tim Fransen. De Poelifinario en Neerlands Hoop werden in 2003 voor het eerst toegekend door de VSCD, de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl