Chrysantenkweker in het Westland
NOS Nieuws

Nederland exporteert trucks naar Rusland, maar weinig bloemen

De export naar Rusland is het afgelopen half jaar flink toegenomen, met 35 procent. Daarbij zijn ook producten meegerekend die vooral worden doorgevoerd via Nederland. Bij producten die hier zijn gemaakt, was de stijging zelfs 40 procent, meldt het CBS. Dat komt deels doordat de Russische economie weer wat is aangetrokken.

In een vergelijking met 2013, net voor een reeks Russische boycotmaatregelen, concludeert het CBS dat de exportwaarde nog wel 20 procent lager is. Vooral de Nederlandse landbouw is in die jaren hard geraakt. In die sector is nog altijd sprake van een halvering. Vlees en zuivel worden nog altijd niet of nauwelijks nog naar Rusland geëxporteerd.

Ook de uitvoer van Nederlandse bloemen en planten is sinds 2013 fors gekrompen. Het CBS zegt dat bijna sprake is van een halvering. Kwekers hadden last van een relatief dure euro en ook speelde mee dat de Russische economie het slecht deed.

Nederlandse trucks naar Rusland

De afgelopen jaren zijn er wel meer broeikassen en landbouwmachines vanuit Nederland naar Rusland geëxporteerd. Ook de export van trucks (qua waarde nu het belangrijkste exportproduct) en geneesmiddelen steeg.

Het aantal Nederlandse bedrijven dat naar Rusland exporteert, is in vier jaar tijd met een kwart gedaald, tot een kleine 3000 eind 2016. Op de ranglijst van exportbestemming staat Rusland nu op plaats 15 (was in 2013 plaats 10).

Voor Rusland is China veruit het belangrijkste importland, op afstand gevolgd door Duitsland. Nederland staat met een aandeel van 1,7 procent in 2016 op de dertiende plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl