Leonie van Zuilichem redder van het boerenbedrijf in Bladel
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Dochter redde boerenbedrijf van vader met kwark

Het verwerken van melk tot kwark blijkt voor een veehouder in Bladel een schot in de roos om als bedrijf te kunnen overleven. Het idee kwam van zijn dochter.

Veehouder Wim van Zuilichem zat met de handen in het haar toen hij geen opvolger voor zijn bedrijf leek te hebben. Zijn dochter Leonie wilde wel, maar er waren allerlei blokkades. Omdat het bedrijf op een landgoed ligt en ze te maken kreeg met nieuwe regels had het bedrijf weinig toekomst.

Maar na een studie economie kwam Leonie met het idee voor een tweede bedrijf op het terrein van haar vader. Ze ging een deel van de melk verwerken tot kwark. Haar vader was sceptisch. "Ik wilde eigenlijk meer koeien gaan houden", vertelt Wim aan Omroep Brabant.

Supermarktketen

Qarc bleek een gat in de markt. Eerst werd het alleen nog verkocht in lokale supermarkten, maar inmiddels heeft Leonie de grootste supermarktketen van Nederland als klant. "Ik vind het fantastisch dat we van dat basisproduct melk zelf een mooi product kunnen maken met toegevoegde waarde", vertelt ze.

Het gecombineerde bedrijf heeft van de provincie Noord-Brabant nu de Agrofoodpluim gewonnen. Het is een aanmoedigingsprijs voor boerenbedrijven die duurzaam vernieuwen in hun sector.

Andere boeren

De provincie hoopt dat het bedrijf in Bladel een voorbeeld is voor andere boeren. Gedeputeerde Anne-Marie Spierings: "Wij hopen dat meer boeren de keuze maken om niet per se groter te worden om meer te verdienen, maar om juist een heel bijzonder product te maken."

Advertentie via Ster.nl