Gerhard Schröder bij zijn presentatie als bestuurder van Rosneft
NOS NieuwsAangepast

Oud-bondskanselier Schröder krijgt nóg een baan bij Russische energiegigant

De voormalige Duitse bondskanselier Schröder wordt opnieuw bestuurder bij een Russisch energiebedrijf. Dit keer bij Rosneft, het grootste olieconcern van Rusland. De verwachting is dat hij daar op termijn ook bestuursvoorzitter wordt.

De benoeming van de sociaaldemocraat, die van 1998 tot 2005 bondskanselier was en twee coalitieregeringen leidde, is omstreden. Tegen Rosneft gelden sancties die de Europese Unie en de VS hebben ingesteld tegen de Russische overheid en Russische bedrijven na het neerhalen van vlucht MH17 in 2014.

Schröder werkt ook al voor een andere Russische energiegigant, Gazprom, waar hij meteen na zijn vertrek uit de Duitse politiek in 2005 terecht kon. Zowel Rosneft als Gazprom heeft nauwe banden met het Kremlin.

Schröder wijst alle kritiek van de hand en stelt dat zijn benoeming een privékwestie is. De huidige SPD-leider Schulz wil zijn vingers er niet aan branden. Maar in de verkiezingscampagne speelde Schröders positie in de Russische zakenwereld wel degelijk een rol. CDU-leider en bondskanselier Merkel noemde het "niet in orde".

Spanningen verminderen

Schröder bijt van zich af en stelt dat hij in deze functies juist kan bijdragen aan het verminderen van de spanningen tussen Duitsland en Rusland. Maar de organisatiestructuur van Rosneft biedt hem niet veel ruimte. Die is opgezet naar Angelsaksisch model, waarbij er geen onderscheid bestaat tussen raad van bestuur en raad van commissarissen.

Maar critici verwachten er niet veel goeds van. Schröder is voor de functie voorgedragen door het Kremlin, en het valt dan ook te verwachten dat hij eerst en vooral de belangen zal dienen van de grootste aandeelhouder van Rosneft: de Russische staat.

In de leiding van Rosneft treft Schröder ook een landgenoot: dat is Matthias Warnig, die in het verleden jarenlang bij de Oost-Duitse inlichtingendienst Stasi werkte, en in die rol zijn toenmalige Russische collega Vladimir Poetin leerde kennen, met wie hij goede vrienden werd en die hem later naar Rusland zou halen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl