Klaas Otto
NOS Nieuws

Advocaat: Klaas Otto doet aangifte tegen hoofdofficier en burgemeester

De advocaat van Klaas Otto bereidt aangiften voor tegen hoofdofficier van justitie Charles van der Voort en burgemeester Frank Petter van Bergen op Zoom. Zij hebben zich volgens de raadsman schuldig gemaakt aan smaad of laster door de oprichter van motorclub No Surrender in verband te brengen met liquidaties, en door hem onder meer een "beroepscrimineel" te noemen.

Volgens advocaat Louis de Leon moet een gezagsdrager als de hoofdofficier zich van dergelijke uitspraken onthouden omdat de rechter zich nog niet over de beschuldigingen gebogen heeft. Hetzelfde geldt voor burgemeester Petter, aldus De Leon: "Ook hij heeft zich te houden aan bepaalde grondwettelijke beginselen. Zolang je niet veroordeeld bent, zou je voor onschuldig gehouden moeten worden."

Liquidaties

Otto zit nu vast voor afpersing en mishandeling, maar justitie onderzoekt of vervolging voor zijn rol bij vermoedelijk twee liquidaties mogelijk is. Het OM is "hard op weg om dat voor elkaar te krijgen", zei hoofdofficier Van der Voort in De Telegraaf. Hij voegde daaraan toe dat Otto nu niet vastzit "voor zaken waarvan iedereen denkt: daarvoor hoort hij vast te zitten".

"Ik denk dat dat het meeste pijn doet", zegt De Leon over de beschuldigingen van mogelijke betrokkenheid bij moorden. Zijn cliënt zou niet eens weten om welke liquidaties het gaat. "Dan kan je niet anders dan in zijn algemeenheid zeggen: men kletst uit de nek. Enorm frustrerend voor iemand die het toch al niet makkelijk heeft."

Burgemeester Petter

De Leon zegt dat ook burgemeester Petter in de Volkskrant grenzen heeft overschreden. In een profiel van Otto zei Petter al lang met de zaak tegen de biker bezig te zijn.

"Mensen zijn pas schuldig als ze zijn veroordeeld, maar in criminele onderzoeken komen wij steeds dezelfde namen tegen", zei Petter. "Dan rijst toch een heel sterk vermoeden: dit is een crimineel die anderen terroriseert."

Otto heeft eerder aangifte gedaan tegen Petter wegens smaad. Daarover zegt de burgemeester nu: "Hij probeerde me overduidelijk te intimideren". Die aangifte werd geseponeerd. De dochter van Otto werd op haar beurt verdacht van smaad of laster vanwege een spandoek waarop Petter werd vergeleken met Hitler. In die zaak kwam het wel tot vervolging.

'Trial by media'

Volgens De Leon is het OM bezig met een trial by media, om hem via de publieke opinie veroordeeld te krijgen. "Waarom het OM dat doet, daar kan ik slechts naar speculeren", aldus de raadsman. "Ik denk dat het een soort masterplan is waarbij ze hem richting Vught [de zwaarbewaakte gevangenis, red.] willen dirigeren en monddood hebben kunnen maken met allerlei maatregelen die ervoor zorgen dat hij incommunicado is."

Ook probeert justitie volgens de advocaat op deze manier de positie van Otto te verzwakken om aan nieuwe informatie te komen, bijvoorbeeld van getuigen. "Dat ze nu zo veel mogelijk stront over hem heen gooien in de hoop dat mensen zeggen: kijk, hij ligt nu al op de grond. Hij is redelijk geboeid, dan kan ik hem ook wel eens even een trap verkopen." In dat geval zouden de bewijzen volgens De Leon waardeloos zijn: "De schaal waarop het nu gebeurt, zou wat mij betreft zelfs de ontvankelijkheid schaden."

Zowel de gemeente Bergen op Zoom als justitie laat weten nog niet te willen reageren, en de aangifte af te wachten. Maar, zegt een woordvoerder van Petter over diens uitspraken in de Volkskrant: "De burgemeester staat nog steeds achter wat hij gezegd heeft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl