Reizigers een perron van Amsterdam Centraal
NOS NieuwsAangepast

​ProRail gebruikt nieuwe sensor om wisselstoring tegen te gaan

Om storingen tegen te gaan maakt ProRail komende winter bij belangrijke spoorknooppunten voor het eerst gebruik van draadloze sensoren. Met deze apparatuur wordt op afstand de temperatuur van de wissels gecontroleerd. De spoorbeheerder plaatst ruim 1500 sensoren.

Bij vorst kunnen bewegende onderdelen van de wissels vast komen te zitten. Wisselstoringen veroorzaken vaak vertragingen, waardoor honderden treinen kunnen uitvallen. De nieuwe elektronische apparatuur werkt met verschillende temperatuurmeters om te kijken of de verwarming aanstaat. ProRail krijgt een melding zodra de wissels te koud of te warm zijn.

Erger voorkomen

ProRail hoopt zo op minder wisselstoringen. "Reizigers zullen niks merken van de sensoren, alleen het aantal storingen zal wel naar beneden gaan. Wij maken steeds meer gebruik van nieuwe technologieën om op afstand de storingen aan te zien komen en erger te voorkomen."

De onderhoudsdienst heeft samen met KPN de nieuwe sensoren getest bij de sporen van Utrecht Centraal. Vanwege het positieve resultaat heeft ProRail besloten om de sensoren bij de wissels van grote stations te plaatsen. "Voor reizigers en diensten is het belangrijk dat stations altijd operationeel zijn. Wissels zijn de toevoer naar stations en dus moeten die op orde zijn."

In november worden de sensoren aangebracht op de wissels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl