NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 27/9: kloof door flexcontracten en Blaak wordt gehuldigd

Goedemorgen, een flexcontract vergroot de kloof tussen hoog- en laagopgeleide moeders. En wereldkampioene wielrennen Chantal Blaak wordt vandaag gehuldigd.

In de loop van de dag breekt de zon op veel plaatsen door, vanmiddag wordt het zo'n 20 graden. De dagen daarna kan wat regen vallen, in het weekend wordt het ook wat frisser.

Moet je de deur uit? Dit is het overzicht van files en de situatie op het spoor.

Wat brengt vandaag?

- Wat te doen bij extreem hoog water in rivieren? Vandaag is er een grote crisisoefening langs grote rivieren. Om goed voorbereid te zijn op een situatie van extreem hoog water in de rivieren, oefenen langs de Rijntakken vijf waterschappen samen met veiligheidsregio's, Rijkswaterstaat Oost Nederland, het Watermanagement Centrum Nederland en het ministerie van Defensie. Het is voor het eerst sinds het hoogwater van 1995 dat op zo'n grote schaal wordt geoefend met zo veel betrokken instanties.

- Ruim 100.000 inwoners van Ivoorkust willen het oliebedrijf Trafigura verantwoordelijk stellen voor de giframp in 2006. Dat ligt vandaag voor bij de Amsterdamse rechtbank. Het gaat om 'een verklaring van recht', die nodig is om Trafigura te kunnen dagen. Lukt dat, dan kan de zaak inhoudelijk beginnen. Elf jaar geleden stuurde Trafigura het schip Probo Koala van Amsterdam naar Ivoorkust met een giftige lading. Het afval werd verspreid over tien stortplaatsen in de Ivoriaanse stad Abidjan.

- Vanavond staat deel twee van de tweede speelronde in de Champions League op het programma. De meest in het oog springende wedstrijden zijn Atlético Madrid-Chelsea, Paris Saint-Germain-Bayern München en Sporting Portugal-Barcelona.

Het programma van woensdag in de Champions League

- Lansingerland huldigt vanmiddag inwoonster Chantal Blaak. Ze won zaterdag in het Noorse Bergen bij de WK wielrennen de wegwedstrijd voor de vrouwen. De huldiging is om 16.00 uur vanmiddag op het bordes voor het gemeentehuis.

Chantal Blaak met haar medaille en regenboogtrui

Wat heb je gemist?

Hoogopgeleide vrouwen met een flexcontract kiezen minder snel voor gezinsuitbreiding dan vrouwen met een vaste baan. Dat heeft het CBS uitgezocht. Ze lijken hun kinderwens uit te stellen tot ze de zekerheid hebben van een vast contract. Ze willen eerst hun carrière op orde hebben voor ze aan kinderen beginnen. Laagopgeleide vrouwen met een flexcontract worden vaker zwanger. Zij lopen volgens het CBS een groter risico op armoede.

Vakbond CNV maakt zich zorgen over de invloed van flexwerken op het gezinsleven. Zo'n contract biedt vrouwen en hun partner te weinig zekerheid om een gezin te stichten, vindt de bond.

Ander nieuws uit de nacht:

- Europese Commissie wil 50.000 vluchtelingen legaal naar Europa halen: Brussel hoopt dat daardoor minder mensen kiezen voor een onveilig weg.

- Twitter start proef met langere berichten: het is volgens het bedrijf in sommige talen soms lastig om maar 140 tekens te hebben.

- 'Fietser ziet vaak gevaar van trams niet': volgens De Telegraaf wordt in Den Haag dagelijks 40 noodstops een noodstop gemaakt door trambestuurders.

En dan nog dit:

Dick Advocaat viert vandaag zijn zeventigste verjaardag. De meeste mensen rusten op die leeftijd al op hun lauweren, maar zo niet de Kleine Generaal. NOS Sport maakte deze video van hem:

Dick Advocaat door de jaren heen

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl